Societat 03/05/2024

El Govern compra més de 8.000 dosis de la vacuna que immunitza els nadons contra la bronquiolitis

Durant la primera campanya, s'ha aconseguit arribar al 75% de la població diana

ARA Balears
1 min
Un nen rep una vacuna

PalmaEl Govern ha autoritzat la inversió d'1.934.421 euros per a la compra de més de 8.000 dosis de la vacuna Nirsemivab enfront del virus respiratori sincitial (VRS). Aquest patogen és el causant de diferents quadres clínics com bronquiolitis i pneumònia. El vicepresident i portaveu , Antoni Costa, ha detallat que la pròrroga d'un any del contracte --fins al 30 de juny de 2025-- permetrà immunitzar tots els bebès menors de sis mesos la pròxima temporada de circulació del virus. D'aquesta manera, ha emfasitzat el Govern, s'evitarà la important morbimortalitat associada a aquesta infecció en la població infantil.

La vacuna Nirsemivab s'administrarà als lactants de menys de sis mesos a partir de la pròxima tardor, en la que serà la segona campanya que farà el sistema sanitari públic de les Illes. La primera ha aconseguit una cobertura del 75% de la població diana i el resultat ha estat una disminució dels casos greus d'aquesta malaltia.

Reducció dels ingressos hospitalaris

Respecte de la temporada anterior, el subministrament d'aquesta vacuna ha permès un descens d'un 70% dels ingressos hospitalaris i d'un 80% dels ingressos en les unitats de vigilància intensiva (UVI) pediàtriques.

El VRS és la principal causa de bronquiolitis, que consisteix en la inflamació de bronquis i bronquíols i suposa el 80% de les malalties respiratòries i hospitalitzacions de nins menors d'un any. S'ha relacionat també amb malalties respiratòries bacterianes i posterior desenvolupament d'hiperactivitat bronquial i asma. Es calcula que un 10% dels nins el sofreixen, un 1-2% requereix hospitalització i un 10% dels ingressats acaba a l'UCI. La malaltia és més habitual i més greu en infants prematurs o amb patologies greus, però en tractar-se d'una malaltia molt freqüent, la majoria dels afectats són nins sans.

stats