Parlament
Política Parlament 06/05/2024

L'exdiputat de Vox Xisco Cardona: "No existeix la llengua balear, és un invent sense substrat científic"

El parlamentari considera que el partit "s'equivoca" plantejant eliminar el nom de 'català' de l'Estatut

2 min
Joé Cardona.

PalmaDesprés de la manifestació per la llengua que aquest diumenge va omplir Palma, Vox torna a la càrrega i preveu reclamar al Govern que modifiqui la denominació de català per la de 'llengües balears' a l'Estatut d'Autonomia. Què en pensa el diputat no adscrit Xisco Cardona, que a l'octubre va abandonar el grup parlamentari de Vox per discrepàncies amb la direcció? En roda de premsa des del Parlament, Cardona ha assegurat que no pensa que "existeixi la llengua balear". "És un invent, no té substrat científic", ha considerat: "Podem xerrar de mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer, d'una llengua que a Espanya se la va començar a anomenar 'català', però és una varietat de l'occità". En el mateix sentit, ha rebutjat defensar les teories que neguen la unitat de la llengua catalana: "Cap científic, filòleg sosté la teoria que hi hagi una llengua balear". "Crec que Vox s'equivoca", ha conclòs.

Cardona també s'ha pronunciat sobre la concentració de diumenge, que va congregar unes 40.000 persones, segons els organitzadors. A paper seu, "s'han comès excessos per ambdues parts". "Hi ha hagut un intent de catalanitzar les Balears, amb la qual cosa no estic d'acord, i un intent de castellanitzar les Balears, cosa amb què tampoc no combreg". En aquest sentit, ha assegurat que "hi ha unes sentències que manen que el 25% de les classes siguin en castellà, i l'Estatut diu que hem de protegir les modalitats pròpies, i tampoc no s'està fent".

Vox, sobre la concentració per la llengua: "Cadascú pot manifestar-se"

Una vegada li han demanat sobre la manifestació, la portaveu de Vox al Parlament, Manuela Cañadas, ha assegurat que "cadascú pot manifestar-se" en relació amb la concentració de la Diada, però ha insistit que "no hi ha atacs" contra el català. "Ningú en aquesta illa deixarà d'estudiar en català si és el seu desig", ha remarcat. D'altra banda, Cañadas s'ha referit als "continus atacs" que considera que el PSOE "i el seu lideratge, tant a escala nacional amb Pedro Sánchez com regional amb Iago Negueruela", han dirigit "cap a periodistes i mitjans de comunicació independents". "Vox es manté ferm en la seva defensa dels mitjans davant els intents desvergonyits de Sánchez i el PSIB de soscavar la llibertat d'expressió per perpetuar-se al poder", ha subratllat.

stats