Societat 24/04/2024

Agredeixen físicament una pacient de Son Espases per parlar en català

L'IB-Salut ho nega i assegura que els fets "no tenen res a veure" amb una qüestió lingüística

ARA Balears
2 min
Entrada a hospitalització a Son Espases.

PalmaLes agressions lingüístiques per parlar en català al sistema sanitari de les Balears cada vegada són més habituals. La darrera, que avança en exclusiva el Dbalears, es va produir dia 20 d'abril al migdia a les Urgències de Son Espases. Dos vigilants de seguretat varen agredir una pacient que s'hi havia dirigit en català.

La denunciant, Catalina C.C, es va dirigir a la finestra d'atenció a l'usuari per demanar un full de reclamacions. Feia hores que esperava ser atesa. Allà es va trobar que el document no estava disponible en català, i el va demanar. La persona que la va atendre li va dir que no l'entenia. Malgrat la insistència de Catalina, no se li va facilitar el full en la llengua pròpia.

Ara bé, mentre es produïa aquesta situació, varen aparèixer tres guàrdies de seguretat. La pacient es va dirigir a ells en català i un li va dir "en español", mentre l'empenyia. Acte seguit, la coordinadora d'Urgències va treure el document en català i malgrat que va demanar als vigilants que cessàs l'agressió, aquests es varen sentir poderosos i varen continuar actuant de manera violenta. De fet, un d'ells va agafar la víctima pel braç i la va treure defora, mentre l'arrossegava. Catalina ho va denunciar a la policia i al centre de salut li van fer un informe de lesions. El diagnòstic: policontusió i tensió arterial alta.

L'IB-Salut nega l'agressió

Per la seva banda, el Govern ha negat que s'hagi produït una agressió per part dels vigilants de seguretat a la usuària. Així mateix, la gerència de l'hospital ha informat que està intentant aclarir els fets, però ha assegurat que "no tenen res a veure" amb una qüestió lingüística, sinó amb el fet que la dona estava bloquejant una finestreta i provocava "llargues coes" mentre redactava el full de reclamacions.

Segons ha recollit Europa Press, la versió de l'IB-Salut és que, quan varen entregar el full de reclamacions en català a la dona, aquesta el va emplenar a la finestreta d'atenció a l'usuari, per la qual cosa els empleats varen demanar-li que deixàs lliure la zona per poder atendre la resta d'usuaris. Aleshores, la dona es va negar a deixar lliure l'espai i els treballadors varen haver d'avisar el servei de seguretat de l'hospital per "posar ordre", perquè altres persones s'estaven queixant. En aquell moment, la dona va cridar a la Policia, que va dir que no es personaria, i els vigilants de seguretat li varen demanar que deixàs la finestra lliure. L'IB-Salut ha afirmat que li varen tocar l'espatlla, però que "en cap moment hi va haver agressió".

La dona ha posat una denúncia a la Policia i ha demanat les gravacions de les càmeres de seguretat. Cal destacar que MÉS per Mallorca i Més per Menorca han sol·licitat la compareixença "urgent" al Parlament de la consellera de Salut, Manuela García, per donar explicacions sobre la situació, que han considerat un "nou cas gravíssim d'agressió física lingüística".

stats