Societat 08/10/2020

El Pacte es torna a negar a obrir una comissió d'investigació per l'escàndol de l'IMAS

El PSIB, MÉS i Unides Podem voten en contra d'una proposta de Ciutadans respecte dels casos de prostitució de menors tutelades pel Consell de Mallorca

K. O.
3 min
Magdalena Gelabert, Andreu Alcover i Guillem Balboa durant la roda de premsa d'aquest dilluns

PalmaEl PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem s'han tornat a negar a obrir una comissió d'investigació al Consell de Mallorca per tal d'esbrinar responsabilitats i errades sobre l'escàndol de les 16 menors tutelades per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) que varen ser explotades sexualment. El ple de la institució insular ha debatut aquest dijous diverses propostes plantejades per tots els partits amb objectiu de millorar les polítiques que desenvolupa l'equip de govern. Entre les mesures de Ciutadans n'hi havia una que demanava posar en marxa la comissió d'investigació per depurar responsabilitats polítiques i només hi han votat en contra les formacions d'esquerra.

"El Pacte es torna a negar que tots els mallorquins sàpiguen què va passar i si va haver-hi responsabilitats polítiques que s'hagin de depurar", ha afirmat la consellera del partit taronja, Beatriz Camiña, en un comunicat. El Pacte, però, també ha rebutjat una proposta del PP en què es demanava que s'investigassin "els incidents o fets tipificats al Codi Penal com a delictes contra les persones vulnerables dependents de l'IMAS" a través dels mecanismes i instruments existents a la llei i reglaments del Consell.

Cal recordar que el 13 de febrer el Pacte va tombar al ple del Consell de Mallorca la possibilitat de fer una comissió d'investigació sobre l'escàndol i, a canvi, se'n va aprovar una d'experts que ha arribat quatre mesos tard. A més, el president de l'IMAS, Javier de Juan, va admetre que s'han detectat més casos de menors tutelades explotades sexualment des del març. Unides Podem està pressionant el PSIB perquè s'iniciï com més aviat possible la comissió política, que té per objectiu investigar, des del si del consell rector de l'IMAS, la feina feta per gestors i directors insulars de menors del Consell de Mallorca des del 2010 fins ara.

L'explotació de menors tutelades es va convertir en un escàndol a principi del 2020 arran de la violació en grup d'una adolescent de 13 anys, que estava sota la tutela de l'IMAS, a Palma, la nit de Nadal. La víctima va declarar a la Policia que aquella mateixa nit li havien fet ofertes per prostituir-se, i que això no era nou. El seu cas va servir perquè es destapàs que, comptant-la a ella, 15 al·lotes i un al·lot que actualment estan sota la tutela de l'IMAS han estat víctimes d'explotació sexual. A part del grup de joves acusats d'haver-la violada, la Policia Nacional va detenir un home i una dona en relació amb els intents de prostituir-la.

Consens històric al ple del Consell de Mallorca

Les propostes que s'han debatut al ple varen ser plantejades en el debat de política general de la institució –el passat 17 de setembre– i finalment aquest dijous s'ha votat un 69% de les propostes plantejades. El 56,8% de les iniciatives presentades per l'oposició ha rebut el vot favorable al ple. El portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha destacat en una nota de premsa que "no hi ha gaires precedents d'un consens tan ampli respecte d'altres debats de política general". I ha assenyalat que en la darrera legislatura del PP "només es va aprovar, de mitjana, un 25% de les propostes fetes pels partits.

Les iniciatives proposades i aprovades reclamen que el Govern traspassi les competències de transport terrestres com ara el servei de metro i el tren, però també les d'agricultura i litoral. Altres de les iniciatives estaven centrades en la millora dels serveis socials del Consell, la reactivació de l'economia afectada per la pandèmia de coronavirus, la diversificació del model productiu de Mallorca i l'impuls de la cultura, entre d'altres.

Les propostes de les formacions de l'equip de govern han estat 101, mentre que els grups de l’oposició n’han presentat 251. El PP ha presentat 99 propostes, de les quals 72 han rebut el vot favorable i 27 han estat rebutjades. Vox ha presentat 100 propostes, 38 de les quals han estat aprovades i 62, descartades. El Pi n'ha presentat 27: 9 no han prosperat i 18, sí. De les 25 que ha presentat Ciutadans, 12 han estat aprovades i 13, rebutjades.

stats