Política 13/02/2020

El Pacte tomba la comissió d'investigació sobre la prostitució de menors al Consell de Mallorca

El ple de la institució insular aprova la comissió d'experts proposada per l'equip de govern, amb el PP i Vox absents de la votació en senyal de protesta

Maria Llull
3 min
El ple del Consell d'aquest dijous, amb les cadires buides dels consellers del PP i Vox

PalmaEl Pacte ha tombat la comissió d'investigació sobre l'escàndol de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). La proposta de Ciutadans, que tenia el suport del PP, El Pi i Vox, ha estat rebutjada per 15 vots a favor i 17 en contra. El que sí que ha tirat endavant és la creació de la comissió d'experts que vol l'equip de Govern de la institució insular, que ha estat aprovada amb els vots a favor del PSIB, MÉS per Mallorca i Podem (17), l'abstenció d'El Pi (3) i el vot en contra de Ciutadans (3). El PP i Vox s'han absentat de la sala de plens durant la votació per protestar contra l'arbitrarietat de la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, que ha determinat que la comissió d'experts es votàs abans de la proposta de Ciutadans, el PP i El Pi d'obrir una comissió d'investigació.

Tant el PSIB com Podem i MÉS per Mallorca han coincidit a criticar que l'única intenció de l'oposició per reclamar una comissió d'investigació és que hi hagi dimissions polítiques, en lloc d'aclarir els fets. "Cal una anàlisi conjunta i saber què ha passat tècnicament", ha comentat el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, qui ha demanat a l'oposició que "deixi de fer demagògia". "En una comissió d'investigació ens quedarem únicament amb el que varen fer els polítics. Vostès volien un tir al plat amb Javier de Juan i Fina Santiago", ha continuat, fent referència al president de l'IMAS i la consellera d'Afers Socials del Govern.

El portaveu de MÉS, Guillem Balboa, ha afirmat que és "una fal·làcia" defensar que només una comissió d'investigació pot esbrinar els fets, com defensa l'oposició, i ha recordat que l'àmbit del debat polític ha de ser el consell rector i assessor de l'IMAS, on tots els partits estan representats. "La implicació dels experts ens donarà un plus, perquè hi haurà una proposta d'actuació".

Per la seva banda, la portaveu de Podem, Magdalena Gelabert, gairebé no ha tingut presència en el ple i s'ha limitat a indicar que una comissió d'investigació "es pot veure afectada per interessos de tercers" i a defensar la seva gestió quan va ser directora insular de Menors i Família la passada legislatura.

Tota l'oposició ha carregat contra la negativa del Pacte a obrir una comissió d'investigació, malgrat que també es pugui crear una comissió d'experts. El portaveu del PP, Llorenç Galmés, a més de criticar "el menyspreu de la presidenta a les propostes de l'oposició", també ha recordat que tant Alcover com el coordinador de MÉS, Antoni Noguera, i la consellera Santiago es varen mostrar favorables inicialment a obrir una comissió d'investigació. "Per què han canviat d'opinió?" ha demanat, a més de reclamar a Cladera que retiràs la proposta de crear una comissió d'experts.

Per part d'El Pi, Toni Amengual, ha explicat que "una comissió d'investigació és per 'in-ves-ti-gar", així, síl·laba per síl·laba, i no per solucionar els problemes. Amengual ha recordat que la comissió d'experts "no figura al reglament del Consell" i ha recordat que una comissió d'investigació també pot reclamar la compareixença d'experts.

D'altra banda, la portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha criticat amb duresa que l'equip de govern no hagués obert amb anterioritat una comissió d'experts, quen "fa anys que es coneixen casos d'aquest tipus". "Mai hem dit que sigui culpa seva i hem defensat la tasca de l'IMAS, però tenen una responsabilitat i l'han d'asumir".

El nivell d'agressivitat del debat ha anat a més, fins al punt que Govern i oposició s'han acusat mútuament de protagonitzar un espectacle mediàtic. "Vostès provoquen els espectacles, perquè podrien haver creat una comissió d'experts sense incloure aquest punt en l'ordre del dia", ha retret Amengual al Pacte.

stats