Societat 30/09/2020

L'IMAS ha detectat més casos de menors tutelades explotades sexualment des del març

Els psicòlegs de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials triguen fins a dos mesos a fer els informes d'avaluació de les possibles víctimes, segons reconeixen les conclusions de la comissió d'experts

Alba Tarragó
4 min
Javier de Juan i Noemí Pereda

PalmaEl president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) i conseller insular de Drets Socials, Javier de Juan, ha presentat aquest dimecres les conclusions de l'informe elaborat per la comissió d'experts en relació amb l'explotació sexual de menors tutelats pel Consell de Mallorca. Ho ha fet acompanyat de la coordinadora del grup de treball, Noemí Pereda. Tot i que l'IMAS ja treballa en les recomanacions dels experts, Javier de Juan ha reconegut que des del mes de març s'han detectat nous casos d'explotació sexual de menors tutelades pel Consell de Mallorca. Tot i això, no ha dit de quants casos es tracta: no preveuen revelar-ne la xifra fins que es publiqui la memòria anual de l'IMAS.

L'informe, que arriba quatre mesos tard, "compleix els seus objectius", segons ha assegurat la coordinadora. Aquests eren "avaluar l'eficàcia dels protocols, elaborar propostes i emetre un informe". Malgrat això, les principals deficiències destacades pels experts, segons Pereda, han estat que cal més "difusió dels protocols" en aquesta matèria –que han funcionat en tot moment, segons Pereda– i que s'ha de millorar la "variabilitat de temps en la detecció i atenció d'aquests casos". L'informe conté, en total, 18 conclusions que pretenen ser recomanacions de millora.

Concretament, i a través d'enquestes amb els professionals dels centres, la comissió ha determinat que els treballadors "demanen guies d'actuació específiques per a cada professional" i que es diferenciï "entre explotació sexual i abús, perquè genera confusió tant respecte del problema com de la solució", ha transmès Pereda. Davant això, la coordinadora proposa més "formació" i puntualitza que "no és que no en sàpiguen, sinó que és una realitat molt recent".

Quant al temps que transcorre entre la detecció d'un cas d'explotació i la seva atenció, l'experta no ha volgut donar el termini màxim amb què s'han trobat. Si bé en un principi ha explicat que ja han detectat "una millora en la reducció del temps entre la primera entrevista i l'informe", més tard s'ha contradit en especificar que el problema es trobava en la "variabilitat" i no tant que aquests processos fossin lents. Tot i que Pereda no ha volgut detalls sobre els retards, l'informe sí que ho fa. Segons el document, la Unitat de Valoració de l'Abús Sexual Infantil (UVASI), triga entre 15 i 30 a fer la primera entrevista a una possible víctima, i entre dues setmanes i un mes més a fer l'informe corresponent. Fins a dos mesos, en total. "Tot i que aquestes dades ens indiquen que es triga entre un i dos mesos a donar-hi resposta, les professionals enquestades indiquen que aquests casos són considerats prioritaris", assegura el document.

Sense depuració de responsabilitats

Preguntat en roda de premsa per si s'havien aconseguit depurar responsabilitats amb aquesta comissió, Javier de Juan ha recordat que "l'encàrrec estava molt clar" i que no era aquest el seu objectiu. El 13 de febrer el Pacte va tombar al ple del Consell de Mallorca la possibilitat de fer una comissió d'investigació sobre l'escàndol i, a canvi, se'n va aprovar una d'experts.

Aquest grup d'experts, ha assenyalat De Juan, havia de fer "un full de ruta per solucionar el problema" i "avaluar com s'estava fent la feina". "Si es pretén simplificar el problema perquè ens puguem tirar els trastos pel cap al llarg de les diferents legislatures, estam fent un flac favor", ha manifestat el president de l'IMAS, qui defensa que mentre ell tingui "la responsabilitat" de la institució, "no s'utilitzaran les 16 menors per fer una constant exposició de la seva vida".

Un problema "de tots els països"

En la mateixa línia, Pereda ha advertit que "és un error suposar que el sistema de protecció et pot protegir de tots els perills que puguis trobar", igual que ho seria "cercar responsabilitats i solucions vinculades al sistema de protecció". L'experta ha defensat en tot moment que l'explotació de menors no és un fenomen que ocorre només als centres tutelats. "És un problema que afecta totes les comunitats autònomes i tots els països", hi ha insistit la coordinadora, que assegura que "l'informe és un document de treball aplicable a qualsevol regió que hi vulgui fer front".

En qualsevol cas, Pereda ha apuntat que "els grans factors de victimització social tenen a veure amb els vincles familiars" dels menors i per això recomana una "intervenció precoç amb les famílies d'origen". Per tractar aquesta qüestió, proposa que els centres tinguin un perfil detallat de cada intern per fer "una intervenció especialitzada".

Un centre per a les víctimes

El president de l'IMAS tampoc no ha presentat cap nova mesura per incorporar les propostes dels experts. Per una banda, ha informat que pretenen posar en marxa aquest mateix octubre un centre obert amb vuit places per als menors que han estat víctimes d'explotació sexual. La Comissió insular d'explotació infantil ja va anunciar al gener que pretenien posar-lo en marxa i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, en va anunciar la data fa quinze dies.

Per altra banda, Javier de Juan ha comunicat que ja s'estan supervisant els protocols, tot i que la coordinadora de la comissió assegura que no han fallat i que, simplement, en manca més difusió. De fet, el membre del Consell ha afirmat que el 15 de juliol ja es va introduir una primera instrucció interna que crea la figura del coordinador de casos d'explotació sexual infantil de l'IMAS, com a resposta a una de les recomanacions del grup d'experts. La seva finalitat és "centralitzar i veure la visió de conjunt".

Juntament amb aquesta, "s'han millorat les instruccions per abordar les sortides no autoritzades", és a dir, les fugides. En aquest cas es pretén entendre per què el menor ha decidit sortir del centre sense permís per saber "què és el que pot estar fallant".

15 al·lotes i un al·lot

L'explotació de menors tutelades es va convertir en un escàndol a principi del 2020 arran de la violació en grup d'una adolescent de 13 anys, que estava sota la tutela de l'IMAS, a Palma, durant la nit de Nadal. La víctima va declarar a la Policia que aquella mateixa nit li havien fet ofertes per prostituir-se, i que això no era nou. El seu cas va servir perquè es destapàs que, comptant-la a ella, 15 al·lotes i un al·lot que actualment estan sota la tutela de l'IMAS han estat víctimes d'explotació sexual. A part del grup de joves acusats d'haver-la violada, la Policia Nacional va detenir un home i una dona en relació amb els intents de prostituir-la.

Informe de la Comissió d'Experts
stats