Societat 18/01/2024

Les Balears tenen matriculats quatre mil autocaravanes i vehicles adaptats

Les associacions del sector cerquen més espais a Mallorca i reclamen una normativa actualitzada

2 min
Les autocaravanes són vehicles dissenyats per viure al seu interior

PalmaLes Balears ja tenen matriculats 4.039 autocaravanes i vehicles adaptats, segons les darreres dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), les quals corresponen a 2022. Es tracta de vehicles que tenen un interior habilitat per pernoctar i per poder-hi fer vida. La normativa distingeix entre tres categories: els que estan dissenyats per viure-hi a l'interior, els que no s'han fabricat amb aquest objectiu, però que es condicionen per fer-ho possible, i els remolcs o caravanes, que són vehicles sense motor i han de ser arrossegats per un altre. Així, segons les dades de la DGT, a les Balears hi ha matriculades 2.639 autocaravanes, 1.171 vehicles habitatge adaptats i 229 remolcs.

Més espais per aparcar

El Consell de Mallorca va aprovar en el seu darrer ple coordinar-se amb el Govern autonòmic i la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) perquè els ajuntaments puguin trobar espais municipals adequats per a l'estacionament i acampada d'aquests vehicles. Cal recordar que Mallorca només disposa d'un únic punt verd per a caravanes, autocaravanes i furgonetes camperitzades al polígon de Son Castelló, la qual cosa complica aquest tipus de turisme.

Representants de les associacions del sector reconeixien fa pocs dies a l'ARA Balears que alguns ajuntaments són molt reticents a la presència dels seus vehicles. Així i tot, alguns dels que han manifestat més oposició, com Santa Margalida i Alcúdia, ja han acordat cercar àrees d'aparcament i servei, i les associacions confirmen contactes amb més consistoris que estarien interessats a fer-ho.

Normativa obsoleta

El que encara no és clar és el que passarà amb la normativa. L'única referència al caravanisme es troba en la Llei de turisme de 2012, una qüestió que no s'ha abordat a cap de les reformes posteriors. Aquest fet la converteix en una normativa obsoleta, segons explica el delegat executiu de l'Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravaning (Aseincar), Raúl Vaquero, que assenyala que la majoria de les comunitats autònomes han renovat la legislació, una circumstància que no s'ha produït a les Balears i que ha fet que estigui "totalment desactualitzada". La Conselleria de Turisme està preparant una nova llei i, segons asseguren fonts oficials, "no es descarta incloure aquesta activitat tot i que encara no s'ha decidit res".

stats