Societat 13/04/2022

Un grup de docents de la UIB signen un manifest en favor de la llibertat d'expressió

La iniciativa s'ha tirat endavant arran de la cancel·lació de la presentació del llibre 'Nadie nace en un cuerpo equivocado'

ARA Balears
2 min
Imatge de la protesta a la UIB per la presentació del llibre 'Nadie nace en el cuerpo equivocado'.

PalmaUna setantena de docents de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han signat un manifest en favor de la llibertat d'expressió, segons ha informat Diario de Mallorca i ha pogut confirmar l'ARA Balears. El document –impulsat des de la Facultat de Dret, però que també ha inclòs les signatures d'altres departaments– s'ha elaborat arran de la cancel·lació de la presentació del llibre Nadie nace en un cuerpo equivocado, dels psicòlegs de la universitat d'Oviedo José Errasti i Marino Pérez.

Els professors han enviat el document al Rectorat i han demanat una reunió amb el rector Jaume Carot. En el text, afirmen que estan "preocupats" per l'episodi del passat dijous i defensen que haver cancel·lat l'acte "retalla la llibertat d'expressió" i de les persones que volien expressar unes idees i la "llibertat d'informació" d'aquells interessats a escoltar-les. A més, demanen que en possibles nous episodis "es garanteixin les llibertats de tothom" i es "ponderin tots els drets en conflicte".

Així mateix, posen sobre la taula que qüestions que afecten l'interès públic "no poden ser excloses" de l'àmbit universitari. Els signants afegeixen que les llibertats d'expressió i informació "emparen també el discurs molest, fins i tot el que pot ser percebut com a ofensiu i feridor". Davant aquestes situacions, sostenen que es pot exercir el "dret a la llibertat d'expressió en forma de protesta".

Errasti carrega contra la UIB

Des de la cancel·lació de l'acte a la UIB, la polèmica pel llibre no ha aturat. Aquest dilluns, Errasti va publicar un fil a Twitter en què assegurava que Carot s'ha mostrat "indignat" pels fets en la reunió que havien tingut per comunicar-los que la presentació se suspenia. "Deia frases com 'això és un atac directe al fonament de la universitat', 'm'avergonyeix que això passi a la meva universitat', estic tan enfadat que no m'atrevesc a prendre decisions'", relata l'autor a la xarxa social.

Després de la trobada es va publicar el manifest, que Errasti criticava durament: "Ni una frase de condemna als activistes possiblement violents (...), no es va atrevir a deixar per escrit el que ens va dir a nosaltres. El comunicat va ser covard, equidistant en la forma i proactivista en el fons".

Cal recordar que l'anunci de la presentació del llibre va generar una disputa entre el col·lectiu trans i les assistents. Al crit de "fora TERF (Trans-Exclusionary Radical Feminist) de la universitat!" gairebé un centenar de persones del col·lectiu trans varen mostrar rebuig contra les persones que volien assistir a la presentació del llibre, que el Consell de la Direcció de la UIB va decidir suspendre en darrer moment.

La polèmica

Cal tenir en compte que aquesta conferència va generar polèmica des del moment que es va anunciar i hi van mostrar rebuig tant per xarxes com a la mateixa universitat. En concret, entitats LGTB i MÉS per Mallorca, juntament amb nombrosos tuitares, es van fer ressò de la convocatòria i van alertar del seu contingut. 

En la seva sinopsi , el llibre d'Errasti i Pérez assenyala el següent: "Un fantasma recorre els països més desenvolupats: el generisme queer. Després de les grans conquestes socials de les últimes dècades relatives al respecte i els drets de les persones que no encaixen en els rols sexuals tradicionals, ha aparegut un nou transactivisme [...]. No està basat en coneixements de la medicina, la psiquiatria o la psicologia. Tampoc existeix cap filosofia sòlida que permeti afirmar que es pugui néixer en un cos equivocat".

stats