Societat 07/04/2022

Enfrontament entre el col·lectiu trans de la UIB i les assistents a la presentació de 'Nadie nace en un cuerpo equivocado'

Una vuitantena de persones s'han concentrat davant la Facultat de Psicologia i han acusat la Universitat de ser "còmplice de transfòbia"

2 min
Durant la concentració, s'han viscut moments de tensió.

PalmaAl crit de "fora TERF (Trans-Exclusionary Radical Feminist) de la universitat!" gairebé una centena de persones del col·lectiu trans han mostrat rebuig contra les persones que volien assistir a la presentació del llibre Nadie nace en un cuerpo equivocado: éxito y miseria de la identidad de género, a la Universitat de les Illes Balears (UIB). El Consell de la Direcció de la UIB ha decidit suspendre en darrer moment la conferència dels dos autors, els psicòlegs José Errasti i Marino Pérez, fet que ha provocat un enfrontament a les portes del campus.

En un comunicat, la Universitat ha argumentat que "no es podia garantir el desenvolupament normal de l'acte arran de les protestes convocades" i, per això, han decidit suspendre l'acte. Així i tot, no s'han pogut evitar els moments de tensió davant la Facultat de Psicologia –des d'on s'havia convocat l'acte–, on s'han increpat grups que estaven a favor i en contra d'aquesta conferència. Durant l'estira-i-arronsa, que ha durat prop d'una hora, hi ha hagut moments de tensió en què una de les dones que volien assistir a la presentació s'ha empès amb un membre del col·lectiu trans.

Algunes de les persones concentrades davant de la Facultat de Filosofia.

Amb pancartes i crits, han denunciat que "les vides trans no són teories" i han assegurat que, amb aquest acte, "la UIB és còmplice de transfòbia". Mentre el grup estava protestant, algunes persones que estaven a favor de la presentació s'hi han enfrontat i els han retret la seva posició.

Assemblea versus Lobby de Dones

L'assemblea estudiantil creada ad hoc contra la conferència ha difós un comunicat en què celebra la suspensió de l'acte i argumenta els motius del boicot. "Els arguments d'Errasti i Pérez reprodueixen la propaganda més rància del discurs reaccionari, atacant directament els col·lectius més vulnerables d'una societat capitalista, racista i cisheteropatriarcal, esgrimint sense cap escrúpol fal·làcies que posen en perill els drets conquerits pel col·lectiu trans, disfressant el seu odi de falsa ciència i academicisme", denuncien.

Per la seva banda, el Lobby de Dones també ha compartit la seva posició, des de la qual defensen "la lliure expressió i manifesta la preocupació per la suspensió de la conferència d'avui a la UIB". "De la mateixa manera, tampoc no és bona, al nostre criteri, la decisió d'haver retirat la famosa vinyeta de l'exposició feminista de l'estació Intermodal la setmana passada", mantenen.

La posició de la UIB

Des de la Universitat han assegurat que són conscients que aquest és un tema "sensible i molt rellevant". No obstant això, han volgut remarcar que el centre universitari "és i ha de ser un espai de reflexió, pensament lliure i crític i de llibertat d’expressió". Així mateix, han assegurat que "el fet que a la UIB es presentin idees en el marc d’un debat acadèmic no implica que la Universitat comparteixi o faci seves aquestes idees". En aquest sentit, han explicat en un comunicat que "la Universitat defensa els valors de la solidaritat, el diàleg, la igualtat de gènere i tots els valors que dignifiquin la condició humana, i rebutja frontalment la transfòbia i qualsevol tipus de discriminació per motius de gènere".

La polèmica

Cal tenir en compte que aquesta conferència va generar polèmica des del moment que es va anunciar i hi van mostrar rebuig tant per xarxes com a la mateixa universitat. En concret, entitats LGTB i MÉS per Mallorca, juntament amb nombrosos tuitares, es van fer ressò de la convocatòria i van alertar del seu contingut.

En la seva sinopsi , el llibre d'Errasti i Pérez assenyala el següent: "Un fantasma recorre els països més desenvolupats: el generisme queer. Després de les grans conquestes socials de les últimes dècades relatives al respecte i els drets de les persones que no encaixen en els rols sexuals tradicionals, ha aparegut un nou transactivisme [...]. No està basat en coneixements de la medicina, la psiquiatria o la psicologia. Tampoc existeix cap filosofia sòlida que permeti afirmar que es pugui néixer en un cos equivocat".

stats