Societat 08/04/2022

Pérez i Errasti admeten que no hi ha estudis de persones trans penedides del canvi de sexe

Els psicòlegs han presentat el seu llibre, 'Nadie nace en un cuerpo equivocado', aquest dijous a La Casa del Libro malgrat les protestes

2 min
Els autors Marino Pérez, a l'esquerra, i José Errasti, a la dreta, durant la presentació a La Casa del Libro de Palma.

PalmaEls psicòlegs de la universitat d'Oviedo José Errasti i Marino Pérez finalment han pogut presentar a Palma el seu llibre, Nadie nace en un cuerpo equivocado: éxito y miseria de la identidad de género. Després de l'intent frustrat a la Universitat les Illes Balears (UIB) d'aquest matí, els autors han pogut desplegar el seu argumentari a La Casa del Libro, on han advertit que per culpa de la teoria queer hi ha persones que "es penedeixen de fer la transició [de sexe]", tot i que no existeixen xifres sobre aquests casos.

Sobre el fet que la UIB hagi suspès la presentació del llibre, Pérez ha assegurat que "aquestes cancel·lacions són un cas de censura en realitat i d'inquisició que es dona en els temps actuals". En aquest sentit, ha admès que han "presentat el llibre en molts fòrums i universitats i no hi ha hagut aquestes reaccions". "Quan les universitats cancel·len un acte així per protestes, crec que està incomplint la lliure expressió", ha lamentat.

"No hi ha estudis o xifres, en bona part perquè el moviment trans –la ideologia queer– nega que existeixin penedits que vulguin destransicionar", ha assenyalat en aquest sentit un dels autors, Marino Pérez. "Fins i tot aquests casos es menyspreen, dient que si algú vol destransicionar vol dir que no era trans. Aquest fenomen ocorr, però no hi ha xifres precises. Després aquestes persones s'han d'organitzar en grups d'autoajuda", ha afegit.

Segons Pérez, en aquests casos "es troben sols" quan volen revertir la transició de sexe, mentre que "quan van decidir fer-ho van rebre un gran suport, fins i tot les varen ficar en el procés de transició amb presses, i després queden oblidades". "Abans eren herois i ara són traïdors. Això vol dir que el moviment que dona suport a la disfòria de gènere –la transició– no està interessant en les persones, sinó en el moviment", ha alertat.

Quant a això, ha defensat que el seu llibre "sense negar que la transició pugui ser la solució per a alguns o inclús molts, no ho és de manera unívoca". Prop d'una cinquantena de persones han assistit a la presentació i han participat en el debat posterior. Ara bé, en cap moment s'ha manifestat alguna víctima o s'ha exposat algun cas concret d'alguna persona trans que hagi patit una situació com la descrita per Marino Pérez, és a dir, que hagi volgut fer marxa enrere després del canvi de sexe.

Adverteixen de la teràpia afirmativa

"Ens preocupa molt que per a aquest patiment només s'admeti la teràpia afirmativa, que consisteix a afirmar el sentiment que tengui la nina sobre sentir-se nin. Nosaltres no negam l'existència d'aquest patiment, però intentam contextualitzar i entendre com ocorr i si la teràpia afirmativa és la més adequada o si s'hauria de fer el que fan els psicòlegs: estudiar el cas, analitzar-lo i veure què fer", ha apuntat el professor universitari.

Per la seva banda, José Errasti, ha manifestat –sobre la teoria queer– que "s'ha entès que els estereotips sexuals, el que ara es diu gènere, és una cosa que ara les persones aprenem de l'entorn". Segons el psicòleg, actualment, "s'entén que les persones vénen dotades d'una essència, autodeterminada, que la persona es provoca a ella mateixa, que funciona com una ànima que ha de ser desplegada".

stats