Societat 08/02/2021

Armengol s'enroca i Costa assegura que "no hi haurà dimissions" per la campanya de vacunació

La portaveu de l'Executiu considera que s'han donat "totes les explicacions"

3 min
La portaveu del Govern, Pilar Costa

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Pilar Costa, ha assegurat que "no hi haurà dimissions" per la vacunació de càrrecs, tal com va exigir MÉS per Mallorca divendres passat. Els ecosobiranistes varen reclamar la destitució del coordinador de la campanya de vacunació, Carlos Villafáfila, tant per la mala imatge que s'està donant del procés com pel fet que Villafáfila va ser un dels sis càrrecs que reberen la vacuna el primer dia de vacunació –27 de desembre–, però la presidenta del Govern, Francina Armengol, no ha fet cap cessió al respecte. La consellera d'Afers Socials de MÉS, Fina Santiago, va traslladar aquesta petició a una reunió el mateix divendres, i així ho ha reiterat aquest dilluns en el Consell de Govern.

"Els debats i deliberacions del Consell de Govern hi queden dins", ha dit Costa durant la seva compareixença, a més de criticar MÉS per fer públic el contingut de les reunions dels membres de l'Executiu. "Ja es varen donar totes les explicacions sobre el procés de vacunació per part de Salut, i es continuarà amb el mateix equip responsable que fins ara", ha continuat la consellera. "Amb tot el respecte cap al punt de vista partidista de cada formació, el Govern només pot parlar de la feina i responsabilitat que tenen les persones".

Costa ha insistit que tothom s'ha vacunat "seguint el protocol". Sobre la manca de comunicació del Govern, que no va indicar que hi havia càrrecs que havien rebut la vacuna el 27 de desembre, ha assenyalat que "aquell dia es varen convocar tots els mitjans i es va donar informació de com es va fer". "Es comunicà que s'havia vacunat l'equip de Salut que hi havia anat", ha reiterat. A més, la portaveu ha destacat que "no es fan vacunacions en funció de partits o càrrecs". "Ho hem explicat per activa i per passiva", ha afirmat, visiblement molesta. A més, Costa ha subratllat que Villafáfila "no té cap afiliació política".

Cal recordar que el 27 de desembre es varen vacunar sis càrrecs del Govern i el Consell:  la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat de Salut, Angélica Miguélez; el coordinador de l'estratègia de vacunació, Carlos Villafáfila: la directora insular de Personas Grans, Sofía Alonso; la directora i la subdirectora d’Infermeria de l'IB-Salut, Consu Méndez i Noelia Martín; i el gerent d’Atenció Primària, Miquel Caldentey. Quan es va fer pública la notícia a principis d'aquest mes, la consellera de Salut va justificar que aquests càrrecs haguessin estat vacunats perquè havien sobrat 11 vacunes que no es podien tirar, i va defensar que es tracta de personal que gestiona directament la pandèmia. "El protocol de vacunació s'ha fet sota criteris tècnics, no polítics. Ningú s'ha vacunat per ser polític, sinó per la feina tècnica que fa i l'atenció directa als malalts", va dir per la seva part Armengol.

Però les justificacions no varen evitar les crítiques dels socis del PSIB en el Govern i del batle de Palma, José Hila, qui, després d'assegurar que els implicats haurien de dimitir si depenguessin d'ell, després va matisar les seves paraules assegurant que només parlava de treballadors de Cort. Mentre que MÉS ha demanat a hores d'ara que es reuneixi la Comissió d'Ètica del Govern per tractar aquest assumpte, per part de l'oposició el PP ha demanat una investigació de l'Oficina Anticorrupció, mentre que Ciutadans ha reclamat una comissió d'investigació en el Parlament. Justament, Podem ha anunciat aquest dilluns que donarà suport a la iniciativa de Cs.

Sobre la vacunació del bisbe de Mallorca: "Ja se n'han donat explicacions"

Quant a la vacunació del bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, Costa ha insistit també que Salut "ja n'ha donat explicacions". "El llistat el fan els responsables de les residències i el passen a la Conselleria", ha recordat, a més de no valorar que el bisbe s'inscrivís poc temps abans a la residència de Sant Pere i Sant Bernat. "La seva intencionalitat o no és un fet objectiu", ha dit.

stats