Societat 03/02/2021

El batle de Palma s'enfronta al Govern i al Consell per la vacunació d'alts càrrecs

"Si depenguessin de mi, haurien de deixar el càrrec", diu José Hila

Ara Balears
3 min
El batle de Palma, José Hila, al seu despatx de Cort

El batle de Palma, José Hila, ha deixat de banda que comparteix color polític amb el Govern i el Consell de Mallorca i ha criticat amb duresa la vacunació d'alts càrrecs del PSOE. "Si depenguessin de mi, haurien de deixar el càrrec", ha respost en una entrevista a la Cadena Ser Mallorca. L'afirmació d'Hila xoca de ple amb l'opinió de la presidenta i també socialista, Francina Armengol, que n'ha defensat la vacunació dient que "el protocol es fa sota criteris tècnics, no polítics". Hila ha assegurat que no defensarà "la vacunació de ningú". "Tinc un compromís amb el meu ajuntament sobre el fet que els càrrecs polítics no ens podem vacunar si no ho diu el protocol", ha continuat. El batle ha subratllat que, si li haguessin oferit posar-se una vacuna, "no ho hauria fet". "He de donar exemple", ha afirmat.

Sobre la vacunació del regidor socialista de Serveis Socials de l'Ajuntament de Maó, Enric Mas, el batle de Palma ha considerat que no ha donat precisament l'exemple que ell reclama. Tot i això, ha apuntat que potser cal tenir en compte que un càrrec com el seu l'obliga a passar molt de temps a residències. Hila també ha comentat que no té constància que cap càrrec polític de Cort s'hagi vacunat, però ha recordat que tots els partits varen acordar en el darrer ple que, si un dels seus membres incompleix el protocol, haurà de dimitir –gràcies a una moció que va presentar Ciutadans i que es va aprovar per unanimitat–.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha respost aquest dimecres al batle: "Amb una informació parcial es pot ser crític". La consellera ha explicat que el primer dia varen sobrar 11 vacunes i és per això que es varen vacunar sis càrrecs directius. A més d'Angélica Miguélez, Carlos Villafáfila i Sofía Alonso, varen rebre la dosi la directora i la subdirectora d’Infermeria i el gerent d’Atenció Primària. En aquest sentit, ha defensat que aquestes persones són personal que gestiona directament la pandèmia i ha afegit que aquell dia hi havia personal del seu gabinet a la residència “que no es va vacunar perquè no estava indicat”. “S’havien de tirar o d’utilitzar? Aquesta era la decisió. Deman aquesta comprensió”, ha reblat la consellera. Per acabar, ha assegurat que si algú hagués rebut la dosi irregularment “no tindria inconvenient de cessar-la”.

Cal recordar que l'IB-Salut i l'IMAS han justificat que dos càrrecs del PSIB al Govern balear i un del Consell de Mallorca es vacunassin el dia que va començar la campanya a les Balears, dient que els tres passen temps a residències per la seva feina. Es tracta de la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Angélica Miguélez; el coordinador de l'estratègia de vacunació, Carlos Villafáfila, i la directora insular de Persones Grans, Sofía Alonso. Segons la directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Escandell, “es varen vacunar perquè varen sobrar dosis” i en aquell moment “no teníem un protocol de dosis sobrants que ara sí que tenim”. Amb tot, ha remarcat que tant Villafáfila com Miguélez “s’han de vacunar” perquè estan constantment a les residències. “Angélica es passa de dilluns a diumenge a residències amb brots i Carlos els primers dies estava vacunant i ensenyant com es feia”, ha assegurat.

Per part seva, el Consell de Mallorca ha explicat que Sofía Alonso, la directora insular de Persones Grans, també va rebre la vacuna el primer dia de la campanya. "En aquell moment era directora en funcions de la residència de la Bonanova i, a més, té el despatx a la Llar d'Ancians, on acudeix de manera presencial". En aquest sentit, asseguren que es varen seguir els criteris del Ministeri de Sanitat.

stats