Política 08/02/2021

Podem votarà a favor d'investigar en el Parlament la vacunació d'alts càrrecs del Govern

L'executiva de MÉS per Mallorca encara ho ha de decidir, segons fonts del partit

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

Unides Podem donarà suport a la iniciativa de Ciutadans de crear una comissió d'investigació al Parlament sobre la vacunació d'alts càrrecs del Govern, segons ha anunciat aquest dilluns en una roda de premsa la portaveu del partit morat a la Cambra, Esperança Sans. L'executiva de MÉS per Mallorca, en canvi, ho ha de decidir avui horabaixa, segons fonts del partit. La decisió no ha estat ben rebuda pel PSIB, i la portaveu socialista, Silvia Cano, ha comentat que els socis de l'Executiu balear haurien de parlar del sentit del vot de la iniciativa en la reunió de seguiment del Pacte.

"S'ha de ser escrupolós i implacable a l'hora de complir el protocol establert sobre vacunació", ha assegurat la portaveu de Podem, i ha afegit que "no tolerarem que cap polític de les Balears s'aprofiti del seu càrrec". Sans també ha considerat necessari que es publiqui la llista dels alts càrrecs vacunats i que es modifiqui el protocol perquè sigui "clar" i "concís" sobre qui s'ha de posar el vaccí. El portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, no ha confirmat si votaran a favor de la investigació, però sí que ha dit que l"'exemplaritat s'hauria d'haver produït per respecte a la gent que s'està deixant la pell als hospitals".

La portaveu socialista ha defensat que cap càrrec de Salut ha incomplert el protocol de vacunació, i que només ho ha fet el personal tècnic que gestiona la pandèmia i fa feina directament amb usuaris de residències. "No vacunar-los suposava un risc per a la salut pública", ha apuntat, i ha afegit que "serem els primers a demanar responsabilitats si no ha estat així". En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, la portaveu de l'Executiu balear, Pilar Costa, ha assegurat que "no hi haurà dimissions" per la vacunació de càrrecs.

Pel que fa a l'oposició, el president del PP, Biel Company, no ha aclarit en la roda de premsa si el partit votarà a favor de crear la comissió, però sí que demanaran "transparència" per saber "què ha passat". El líder de Vox, Jorge Campos, s'hi ha mostrat favorable i ha dit que "donarem suport a qualsevol iniciativa per investigar els successos". A més, fonts d'El Pi han confirmat a l'ARA Balears que sí que hi votaran a favor.

Cal recordar que l'IB-Salut i l'IMAS varen justificar que els dos càrrecs del PSIB al Govern balear i un del Consell de Mallorca es vacunassin el dia que va començar la campanya a les Balears dient que tots tres passen temps a residències per la seva feina. Es tracta de la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Angélica Miguélez; el coordinador de l'estratègia de vacunació, Carlos Villafáfila, i la directora insular de Persones Grans, Sofía Alonso.

Segons la directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Escandell, “es varen vacunar perquè varen sobrar dosis” i en aquell moment “no teníem un protocol de dosis sobrants que ara sí que tenim”. Amb tot, va remarcar que tant Villafáfila com Miguélez “s’han de vacunar” perquè estan constantment a les residències. “Angélica es passa de dilluns a diumenge a residències amb brots i Carlos els primers dies estava vacunant i ensenyant com es feia”, va assegurar.

Per part seva, el Consell de Mallorca va explicar que Sofía Alonso, la directora insular de Persones Grans, també va rebre la vacuna el primer dia de la campanya. "En aquell moment era directora en funcions de la residència de la Bonanova i, a més, té el despatx a la Llar d'Ancians, on acudeix de manera presencial". En aquest sentit, asseguraren que es varen seguir els criteris del Ministeri de Sanitat.

El batle de Palma, José Hila, va deixar de banda que comparteix color polític amb el Govern i el Consell de Mallorca i va criticar amb duresa la vacunació d'alts càrrecs del PSIB. "Si depenguessin de mi, haurien de deixar el càrrec", va afirmar dimecres en una entrevista a la Cadena Ser Mallorca. L'endemà, però, va fer marxa enrere i digué que "no m'atrevesc a parlar de persones d'altres administracions; parl del que conec".

stats