Societat 04/02/2021

José Hila intenta arreglar ara la crítica al Govern i el Consell per la vacunació d'alts càrrecs

El batle de Palma afirma que no hi ha cap "discrepància" i que "no m'atrevesc a parlar de persones d'altres administracions; parl del que conec"

3 min
L'exbatle de Palma i regidor d'Urbanisme, José Hila.

El batle de Palma, José Hila, ha fet marxa enrere aquest dijous i ha suavitzat les seves crítiques contra el Govern i el Consell de Mallorca per la vacunació d'alts càrrecs del PSIB. "No m'atrevesc a parlar de persones d'altres administracions; parl del que conec", ha afirmat Hila en una roda de premsa, i ha afegit que "no hi ha cap discrepància". Dimecres, en canvi, va criticar amb duresa aquest fet: "Si depenguessin de mi, haurien de deixar el càrrec", va respondre en una entrevista a Cadena Ser Mallorca.

L'afirmació d'Hila xocà de ple amb l'opinió de la presidenta i també socialista Francina Armengol, que va defensar la vacunació dient que "el protocol es fa sota criteris tècnics, no polítics". El batle ha assenyalat en la roda de premsa d'aquest dijous que no s'han de mesclar les declaracions que va fer a la ràdio com si parlàs d'altres càrrecs que no siguin de l'Ajuntament de Palma, i ha afegit que "som una persona prudent, i ho seré en aquest cas".

Contràriament, a Cadena Ser Mallorca va considerar que el regidor socialista de Serveis Socials de l'Ajuntament de Maó, Enric Mas, no va donar exemple vacunant-se. Tot i això, va apuntar que potser cal tenir en compte que un càrrec com el seu l'obliga a passar molt de temps a residències.

De fet, aquest dijous ha apuntat que els càrrecs vacunats dirigeixen aquests centres, però també ha dit que "no som jo qui n'ha de dir res". Hila també ha recordat que tots els partits de l'Ajuntament de Palma varen acordar en el darrer ple que si un dels seus membres incompleix el protocol, haurà de dimitir –gràcies a una moció que va presentar Ciutadans i que es va aprovar per unanimitat.

Reaccions del Govern a les crítiques d'Hila

La consellera de Salut, Patricia Gómez, va respondre el mateix dimecres al batle: "Amb una informació parcial es pot ser crític". La consellera va explicar que el primer dia varen sobrar 11 vacunes i és per això que es varen vacunar sis càrrecs directius. A més d'Angélica Miguélez, Carlos Villafáfila i Sofía Alonso, varen rebre la dosi la directora i la subdirectora d’Infermeria i el gerent d’Atenció Primària.

En aquest sentit, va defensar que aquestes persones són personal que gestiona directament la pandèmia i va afegir que aquell dia hi havia personal del seu gabinet a la residència “que no es va vacunar perquè no estava indicat”. “S’havien de tirar o d’utilitzar? Aquesta era la decisió. Deman aquesta comprensió”, va reblar la consellera. Per acabar, va assegurar que si algú hagués rebut la dosi irregularment “no tindria inconvenient de destituir-lo”.

Cal recordar que l'IB-Salut i l'IMAS varen justificar que els dos càrrecs del PSIB al Govern balear i un del Consell de Mallorca es vacunassin el dia que va començar la campanya a les Balears, dient que els tres passen temps a residències per la seva feina. Es tracta de la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Angélica Miguélez; el coordinador de l'estratègia de vacunació, Carlos Villafáfila, i la directora insular de Persones Grans, Sofía Alonso.

Segons la directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Escandell, “es varen vacunar perquè varen sobrar dosis” i en aquell moment “no teníem un protocol de dosis sobrants que ara sí que tenim”. Amb tot, va remarcar que tant Villafáfila com Miguélez “s’han de vacunar” perquè estan constantment a les residències. “Angélica es passa de dilluns a diumenge a residències amb brots i Carlos els primers dies estava vacunant i ensenyant com es feia”, va assegurar.

Per part seva, el Consell de Mallorca va explicar que Sofía Alonso, la directora insular de Persones Grans, també va rebre la vacuna el primer dia de la campanya. "En aquell moment era directora en funcions de la residència de la Bonanova i, a més, té el despatx a la Llar d'Ancians, on acudeix de manera presencial". En aquest sentit, asseguraren que es varen seguir els criteris del Ministeri de Sanitat.

stats