Política 11/02/2021

El PP demana que l'Oficina Anticorrupció investigui la vacunació d'alts càrrecs

L'ens dirigit per Jaume Far no descarta investigar-ho si ho demana el Parlament

3 min
El president del PP balear, Biel Company

PalmaEl president del PP balear, Biel Company, ha demanat aquest dimecres que l'Oficina Anticorrupció investigui "els casos de vacunació irregular" d'alts càrrecs del PSOE i ha anunciat que el seu partit registrarà "un escrit al Parlament" per sol·licitar-ho, sobre el qual "s'hauran de pronunciar tots els partits" en la Comissió d'Assumptes Institucionals. Company també ha demanat la dimissió dels tres càrrecs de l'IB-Salut i del Consell que es varen vacunar el 27 de desembre, el primer dia de la campanya. "Desgraciadament no són els primers i temem que tampoc no seran els darrers casos de càrrecs polítics vacunats abans de temps", ha comentat després de la reunió de la Junta de portaveus parlamentaris d'aquest dimecres. 

"Les Balears no es mereixen una presidenta i una consellera de Salut que menteixen i neguen la realitat", ha continuat el líder popular, qui també ha subratllat que "és una qüestió de manca de transparència". Company ha recordat que Patricia Gómez va dir dimarts en el ple del Parlament que s'estaven complint "els criteris i el protocol de vacunació". "Va parlar d'un procés públic i transparent i va assegurar que els rumors sobre càrrecs polítics i de confiança vacunats eren paraules demagògiques i falsedats. La mentida de la consellera ha durat menys de 24 hores", ha afegit.

A més, Company ha criticat que "en el darrer consell rector de l'IMAS [Institut Mallorquí d'Afers Socials] del 25 de gener, la directora insular del Consell [amb referència a Sofía Alonso, directora insular de Persones Grans] també va amagar que ella s'havia vacunat". "En aquella reunió va informar del procés de vacunació a les residències i al personal de l'IMAS i va ser incapaç de dir que ella ja s'havia vacunat", ha continuat. Segons el popular, "si el Govern hagués actuat amb transparència des del començament, si hagués fet públics els càrrecs o el personal directiu als quals tocava vacunar-se a la primera fase segons la interpretació del protocol del Ministeri, llavors es podria haver discutit si aquestes persones complien o no els requisits". "No es pot dir que no hi ha càrrecs polítics o directius de l'administració vacunats quan és mentida, i persistir en la mentida quan els ho demanen", ha dit. 

D'altra banda, el grup popular del Consell de Mallorca ha exigit la compareixença de la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, "perquè aclareixi d'una vegada el protocol i el pla de vacunació que segueix l'IMAS". El portaveu del PP a la institució insular ha destacat que el seu partit va registrar per escrit una pregunta per saber "si el Consell s'havia botat els protocols de vacunació". 

L'Oficina Anticorrupció no descarta investigar-ho, però no ho farà d'ofici

Per part seva, el director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, ha explicat a l'ARA Balears que l'Oficina Anticorrupció no descarta investigar la vacunació d'alts càrrecs "si el Parlament ho demana". De tota manera, Far també matisa que les competències d'aquest organisme estan "lligades a la gestió de fons públics". "No investigarem d'ofici perquè tenim expedients que s'han de tirar endavant", ha afegit.

"Hi ha un article del Codi Penal que hi podria tenir un encaix, i que fa referència als funcionaris que aprofiten la seva posició per treure un avantatge durant la tramitació d'alguna qüestió", ha explicat el director. Far també ha recordat que el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, va argumentar dimarts que les vacunes s'han comprat amb doblers públics i que estan sota la responsabilitat de les institucions. De fet, l'OAC investiga alguns casos de vacunacions irregulars.

stats