Societat 08/09/2021

El Govern investiga 26 anuncis de lloguer i venda de pisos inhabitables

La Conselleria d'Habitatge inclourà en el pla d'inspecció una línia de treball específica per perseguir aquests casos

3 min
Una vista general de Palma. / ARA BALEARS

PalmaUn pis de 18 metres quadrats per un lloguer de 480 euros al mes o un Pullman de 24 metres quadrats a la venda per 125.000 euros. Aquests són dos dels darrers set anuncis fraudulents que la Regidoria d'Habitatge de Palma ha denunciat el Govern perquè els espais que s'ofereixen no són habitables. Se'ls anomena 'infrahabitatges' i no es poden comercialitzar perquè no compleixen les condicions mínimes perquè s'hi pugui viure. Actualment, la Conselleria d'Habitatge investiga 26 casos de publicitat d'aquest tipus i ja ha obert quatre expedients sancionadors. Els altres 22 estan en fase de diligències prèvies.

El director general d'Habitatge, Eduardo Robsy, sosté que intervenir quan els infrahabitatges s'estan publicitant és important perquè, una vegada s'ocupen, "són situacions molt males de desfer" per la vulnerabilitat de les persones, que moltes vegades no tenen prou recursos per accedir a un lloguer més car. Totes les publicitats fraudulentes que investiga l'Executiu s'han detectat entre el 2020 i el 2021: 10 són denúncies presentades per particulars i administracions –fonamentalment, l'Ajuntament de Palma– i 16 són actuacions d'ofici per part d'Inspecció. Les multes poden anar dels 3.000 euros als 30.000 tant per als propietaris com per als intermediaris (immobiliàries i portals web).

Malgrat que la Llei autonòmica d'habitatge està vigent des del setembre del 2018, no va ser fins al febrer del 2020 que es varen incloure per decret sancions específiques per a qui oferia lloguers d'infrahabitatges. Fins llavors, només constaven com a sancionables els usos ja consumats dels pisos inhabitables. El maig d'enguany, s'inclogueren també multes per ofertes de compravenda. Robsy explica que, el 2020, amb la pandèmia, varen tenir poques denúncies, però que ara, amb la temporada turística i l'increment de població flotant, "hem vist com proliferen els dos tipus d'anuncis: de venda i de lloguer".

S'estudien 26 possibles infraccions, però segurament el volum és més gran. En aquest sentit, el director general admet que no s'ha fet seguiment "d'una manera continuada" d'aquests casos perquè Inspecció està prioritzant el control dels habitatges protegits i els grans tenidors. Així mateix, assegura que el nou pla d'inspecció inclourà una línia de treball amb recursos específics per perseguir la publicitat d'habitatges no protegits. "És interessant perquè té un efecte dissuasiu", remarca.

Quan un pis és habitable?

Perquè els habitatges que ja estan construïts tinguin cèdula d'habitabilitat, han de tenir una superfície útil interior mínima de 26 metres quadrats, segons el decret pel qual es regulen les condicions d'amidament, d'higiene i instal·lació per al disseny i l'habitabilitat d'habitatges. Es tracta d'una dependència de tot ús (TU), que té en un sol espai les funcions d'estar, cuinar, menjar i dormir. Ha de tenir un bany de dos metres quadrats i, a més, no ha de ser visible directament des de la dependència principal.

A la resta de pisos, si té dormitoris, almenys un ha de tenir vuit metres quadrats. La sala d'estar ha de ser de deu metres quadrats com a mínim; el menjador, de cinc i la cuina, de tres. Si en un espai hi ha cuina i menjador, ha de tenir, com a mínim, set metres quadrats; si s'ajunten sala d'estar i menjador, la superfície útil ha de tenir 12 metres quadrats, i si hi ha la sala d'estar, el menjador i la cuina junts, s'han de complir els 14 metres quadrats útils mínims. Altres requisits són, per exemple, tenir extracció de fums a la cuina, electricitat per a l'enllumenat i usos domèstics, instal·lació d'aigua freda o calenta i una il·luminació i ventilació correcta.

Situació "demencial"

La regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, va qualificar ahir de "demencial" que es faci negoci amb els infrahabitatges en plena crisi econòmica. "En lloc de reaccionar amb responsabilitat davant la crisi, fan tot el contrari: incrementar l'abús", ha subratllat. A més, va assegurar que, entre els darrers casos denunciats, hi estan implicats tant propietaris particulars com bancs i immobiliàries.

stats