Política 12/12/2023

El Govern balear presenta el pla Provilac 2024 al sector lacti de Menorca

Destaquen que la seva posada en marxa ha detingut el tancament d'explotacions lleteres a l'illa

Iván Martín
2 min
Fernando Fernández amb els representants del sector lacti de Menorca.

MAÓEl Govern balear ha traslladat aquest dimarts als representants del sector lacti de Menorca els principals objectius del pla Provilac 2024, entre els quals destaca incrementar la renda ramadera del sector de boví de llet a partir del just equilibri entre el preu rebut per la llet i els costos de producció per les explotacions lleteres, inclosos els rendiments del treball i els costos socials de la producció i el benefici empresarial. El repte és millorar la rendibilitat, viabilitat i sostenibilitat, no tan sols de les explotacions de boví lleter, sinó també de la indústria i la comercialització dels productes lactis.

El Pla de suport per a la viabilitat, modernització, promoció i comercialització del sector lacti de Menorca (Provilac) és un acord interprofessional del sector que compromet totes les parts implicades. "La posada en marxa del Provilac ha suposat detenir el tancament d'explotacions lleteres de Menorca i sostenir el potencial productiu lleter. A més, el total de caps s'ha reduït tan sols un 3%, encara que el volum de llet s'hagi reduït un 12%, i ha permès sostenir un augment de preus de la llet que entre 2021 i 2023 va pujar un 46% de mitjana", afirma Fernando Fernández, director general d'Agricultura.

A més, Fernández ha assenyalat que en el tercer any del Provilac, "la Conselleria està preocupada per un cert clima de continuisme en tot el sector que no permet afrontar els reptes de futur i de modernització que el sector necessita". En aquest sentit, el director general ha manifestat que detecten uns signes d'esgotament de la fórmula del Provilac. "Per això, enfocarem les mesures i les ajudes per donar suport de manera especial a les iniciatives de les explotacions que cerquen alternatives per valorar el producte i modernitzar la gestió", ha garantit.

Durant la reunió també s'ha explicat que altres objectius són augmentar el volum de producció i comercialització del formatge Mahón-Menorca a través d'un major esforç específic dirigit a la promoció, nous canals i circuits de comercialització i l'obertura de nous mercats de consum; el suport a la inversió, tant de les explotacions lleteres com de la indústria agroalimentària del sector lacti, per millorar la competitivitat, la modernització, l'eficiència energètica, la qualitat i el desenvolupament de nous productes. També la creació de noves actuacions de recerca i innovació alimentària a través de la cooperació orientada a nous productes derivats de la llet que permetin donar més valor al conjunt de la producció de llet de Menorca.

stats