Societat 27/12/2018

El govern espanyol retira el recurs contra el decret del català a la sanitat

El document va ser aprovat per l'Executiu balear el 23 de març

M. Ll.
2 min
El Govern balear aprovà el decret del català a la sanitat el passat 23 de març.

PalmaEl govern d'Espanya ha retirat el recurs contenciós administratiu contra el decret del català a la sanitat, segons ha anunciat aquest dijous mitjançant un comunicat. El Govern de les Illes Balears va aprovar el passat 23 de març el decret que regula el coneixement de català necessari per treballar al sistema de salut pública de les Illes Balears. El document havia estat negociat entre el PSIB i MÉS en el si del Govern i amb els sindicats a la mesa sectorial de salut.

L'Advocacia General de l'Estat, a partir de la sol·licitud realitzada pel Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, ha autoritzat l'Advocacia de l'Estat a les Illes Balears perquè desisteixi del recurs 292/2018 que es tramitava davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), interposat contra el Decret 8/2018, de 23 de març. La formalització del desistiment s'ha dut a terme aquest dijous.

El recurs de Maria Salom

L'anterior delegada del govern, Maria Salom, fou qui interposà el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de les Balears el passat mes de maig. Segons Salom, el decret incomplia l'article 43 de la Constitució, en el qual es consagra el dret a la protecció de la salut. L'actuació de la delegada del govern es va fer després que tres ministeris de l'equip de Mariano Rajoy analitzassin escrits de l'Advocacia de l'Estat que alertaven de la possible inconstitucionalitat de la norma.

Satisfacció del Govern balear

El Govern balear ha mostrat la seva satisfacció pel desistiment del recurs contra el Decret que regula la capacitació lingüística del personal estatutari del servei de salut. "Amb aquesta actuació, l’Estat accepta els arguments plantejats per part de l’Advocacia de la comunitat autònoma i confirma que aquest decret és proporcionat i d’acord amb la doctrina del Tribunal Constitucional", ha manifestat l'executiu mitjançant un comunicat.

Per la seva part, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, ha comentat que l'executiu valora "positivament la decisió del govern central de desistir del recurs que el Partit Popular va interposar i que anava en contra d’un Govern que pren decisions de manera legítima". Costa ha afegit que el desistiment "demostra, una vegada més, la total legalitat i normalitat amb què es va aprovar aquesta normativa".

stats