Mobilitat
Societat 28/12/2023

El Govern confirma que el transport públic serà gratuït a les Balears durant 2024

L'executiu espanyol bonificarà també els busos de Palma

2 min
Un bus de l'EMT de Palma. / EMT

PalmaEl Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dijous el decret de mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials de les guerres a Ucraïna i a Gaza i per pal·liar els efectes de la sequera, el qual inclou la bonificació "del 100% del transport públic col·lectiu terrestre de les Illes Balears" per un import de 43 milions d'euros. El 100% del transport públic col·lectiu de les Illes abasta tant els busos interurbans i els trens, com els autobusos de l'EMT a Palma. Així les coses, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació ha confirmat aquest dijous que, ara que la bonificació de l'Estat ja és efectiva, la gratuïtat del transport públic està assegurada a les Balears durant el 2024. "Feia temps que esperàvem aquesta notícia i hem demanat diverses vegades que l'Estat inclogués els 43 milions per mantenir la gratuïtat del transport el 2024", ha dit Costa, a més de valorar positivament que el govern espanyol hagi assumit el finançament d'aquesta mesura. Per la seva banda, el regidor de Mobilitat de Cort, Antoni Deudero, ha anunciat que la bonificació continuarà l'any que ve per un import de 20 milions d'euros, que ha qualificat d'"insuficients" i que només abasten fins a mitjans de l'any que ve.

De fet, el vicepresident ha remarcat que el Govern es va anticipar a aquesta mesura quan va decidir mantenir la gratuïtat del servei el gener de 2024, a l'espera de la decisió de l'Estat. "El contrari hauria estat espantós, només ens hauria faltat que hi hagués gratuïtat a les Canàries i no a les Balears", ha dit, recordant que Coalició Canària va donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. Per acabar, Costa ha assegurat que les Balears duran a terme la tramitació necessària per a l'arribada dels recursos del govern espanyol.

A diferència d'altres comunitats, el govern espanyol bonifica el 100% del transport públic a les Balears i les Canàries. El cost total d'aquesta mesura és de 124 milions d'euros: 43 per a les Illes i 81 per a les Canàries. Unes quantitats finalistes que no es poden destinar a res més que a assegurar la gratuïtat del transport públic per a la ciutadania. A partir de la publicació del decret en el BOE, les comunitats tenen un termini de 30 dies per acreditar que han aplicat el descompte del 100% a partir de l'1 de gener de 2024 i que existeix "el compromís de mantenir aquesta mesura fins al 31 de desembre de 2024".

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, va anunciar el mateix dimecres la mesura, durant la copa de Nadal del PSIB.  "S'agraeix que hi hagi un govern a Espanya que pensi en la ciutadania, en els drets socials, en la gent i en aquesta comunitat autònoma", va dir.  Per la seva banda, el diputat de Sumar-Més al Congrés, Vicenç Vidal, va celebrar que es mantingui el transport gratuït. "Es tractava d'una condició del pacte de governabilitat, que es compleix gràcies a la pressió de Sumar-Més", va remarcar.

stats