Subvenció del Govern central
Política Cort 28/12/2023

Continuarà sent gratuït el bus de l'EMT? Cort calla i l'oposició diu que "ja no hi ha excusa" després de l'anunci del govern espanyol

L'Ajuntament de Palma diu que la mesura de l'executiu de Sánchez és "molt superficial", malgrat que és la mateixa quantitat que el 2023

3 min
El regidor espera poder bonificar alguns perfils a partir de l'any que ve.

PalmaFa només uns dies, l'Ajuntament de Palma va anunciar la restauració de les tarifes de pagament per a l'EMT a Ciutat a partir de l'1 de gener. Amb l'anunci que Pedro Sánchez ha fet aquest dimecres d'estendre de la gratuïtat del transport públic, es torna a obrir la qüestió de què passarà amb els busos de l'EMT, malgrat que Cort recomana tenir actualitzada la Targeta Ciutadana en començar el 2024 per accedir a les tarifes més reduïdes. Podran ser gratuïts els bitllets dels busos urbans?

L'Ajuntament de Palma ha qualificat l'anunci de Sánchez de "molt superficial" i s'escuda en el fet que es podria referir únicament als trens de proximitat. "No sabem res", assenyalen fonts de Cort. "Estam a l'espera de si hi ha una cosa especial per a les Balears i les Canàries. Caldrà veure-ho dijous al BOE". Així, Cort remet al Butlletí Oficial de l'Estat per no veure's compromès. El que sí que està confirmat és que el Govern rebrà fins a 43 milions d'euros per a la gratuïtat del transport públic, la mateixa quantitat que el 2023. La lògica dicta que, si la xifra és la mateixa, els beneficis ciutadans també ho siguin. Amb tot, l'Ajuntament ni ho confirma ni ho desmenteix. Malgrat la campanya publicitària en els seus autobusos.

Mentrestant, l'oposició presumeix a les xarxes socials sobre el manteniment del cost zero per a l'usuari. "L'escut social el tornam a fer des de l'esquerra. Ja no hi ha excusa. El batle de Palma ha de garantir que els palmesans tindrem tot l'any que ve el transport públic gratuït ara que el govern estatal torna a finançar-lo", ha instat la portaveu dels socialistes a Cort, Rosario Sánchez. En la mateixa línia s'ha pronunciat la presidenta del Congrés, Francina Armengol: "Vàrem lluitar pe rfer-ho possible i hem lluitat per mantenir-ho: la gratuïtat del transport públic a les Illes es mantindrà durant el 2024".

Sectarisme i negacionisme

El diputat de Sumar Més en el Congrés, Vicenç Vidal, ha celebrat el reconeixement del fet insular, secundat pel portaveu del partit a Palma, Miquel Àngel Contreras, qui ha acusat Cort directament d'haver actuat contra l'interès dels ciutadans amb menys recursos: "Gràcies al govern estatal i a Sumar-MÉS el transport públic serà gratuït a les Balears el 2024. Llevat de Palma, on el sectarisme i negacionisme del batle Martínez i el regidor Deudero estrenyen la butxaca de les famílies mentre bonifiquin impostos als rics", ha lamentat Contreras.

D'altra banda, el portaveu de la Plataforma per al Transport Públic, Miguel Reyero, ha exigit a l'Ajuntament de Palma que mantingui la subvenció després de "la bona notícia rebuda des de Madrid" perquè "suposa una ajuda a l'economia de les persones, i pot suposar un avanç en la utilització del transport públic a Ciutat i a les Illes". No obstant això, des de la Plataforma també han avisat que "encara falta la decisió de l'Ajuntament". I han recordat la "seguretat jurídica" que el regidor de Mobilitat, Antoni Deudero, va argumentar per justificar la tornada al pagament per al 2024 quan el govern espanyol no havia confirmat res. Ara, sí. "Desaparegut el dubte que va expressar el Consistori sobre si es rebrien fons estatals i, una vegada confirmat que arribaran, instam l'Ajuntament que faci marxa enrere i mantingui la gratuïtat de l'autobús a Palma". Perquè abans de dia 1 els ciutadans sàpiguen si han de recarregar la targeta ciutadana o pujar despreocupats a l'autobús urbà.

stats