Mobilitat
Societat 07/12/2023

L'Ajuntament de Palma espera una caiguda d'usuaris de l'EMT per la fi de la gratuïtat dels bitllets

Els autobusos mantenen les mateixes tarifes i bonificacions a partir de l'1 de gener i la recàrrega de la tarjeta ciutadana podrà fer-se en línia

2 min
El regidor espera poder bonificar alguns perfils a partir de l'any que ve.

PalmaL'Ajuntament de Palma espera una caiguda de passatgers de l'EMT per la fi de la gratuïtat dels bitllets de l'autobús a partir de l'1 de gener. El regidor de Mobilitat, Antoni Deudero, ha reconegut aquest dijous que no preveuen mantenir la pujada del 44% de 2023, amb 39 milions d'usuaris xifrats enfront dels 27 milions de 2022. Malgrat l'increment, Deudero ha matisat que la bonificació no ha suposat una baixada de l'ús del transport privat a Ciutat.

Davant el retorn al pagament, des de l'Ajuntament recorden la necessitat d'actualitzar la targeta ciutadana en algun dels 200 punts de recàrregues habilitats a Palma, amb especial incidència al voltant de l'estació Intermodal i la plaça d'Espanya. A més, com a novetat, també es podrà recarregar en línia en www.emtpalma.cat. "És important que tothom renovi la seva targeta ciutadana i comprovi que el seu perfil no hagi caducat", ha incidit l'edil.

Les tarifes per al 2024 seran les mateixes que abans de la gratuïtat amb dos euros per al bitllet senzill; 0,80 euros per als residents amb targeta ciutadana; 0,45 en el cas d'estudiants i universitaris residents i 0,30 euros per a pensionistes de tipus B i famílies nombroses residents. Es mantenen, per tant, totes les bonificacions. Continuaran sense pagar els menors de 16 anys residents amb targeta ciutadana. Tampoc hi ha canvis en els suplements per l'ús de les línies al port i l'aeroport, els bitllets senzills o els abonaments amb preus que oscil·len entre els 10 i els 37 euros.

Deudero ha assegurat que el retorn del pagament obeeix a oferir "seguretat jurídica", ja que el govern estatal "no ha confirmat" que vagi a bonificar la quantitat corresponent al 2024. D'altra banda, el Govern de les Illes Balears ja ha rebut el pagament de 18 milions d'euros per sufragar la gratuïtat del transport públic el 2023.

Me gusta la fruta

El regidor ha instat el ple a opinar sobre la reprovació i destitució que ha sol·licitat el bloc de partits d'esquerres després que es dirigís a l'edil de MÉS, Neus Truyol, amb el polèmic me gusta la fruta que Ayuso va dir a Sánchez. "Per a mi és un tema resolt", ha assegurat.

D'altra banda, ha restat importància a la seva assistència aquest dimecres a una manifestació amb gran presència d'afiliats de Vox enfront de la Delegació del govern i on es va tornar a corejar el cèlebre me gusta la fruta. "Vaig ser allà per defensar la Constitució perquè no es tractava d'una convocatòria de Vox, sinó de diferents associacions ciutadanes i entitats socials de Palma. No tenc res més a afegir", ha conclòs.

Crítiques de l'oposició

El PSIB ha criticat l'eliminació de la gratuïtat de l'EMT per part de Cort malgrat haver rebut la subvenció estatal durant aquest any. Els socialistes lamenten el "retrocés absolut" en polítiques de mobilitat i acusen l'alcalde Jaime Martínez de "no treballar ni preocupar-se per mantenir la gratuïtat". Han sol·licitat la convocatòria urgent d'un Consell d'Administració a l'EMT per conèixer la intenció de Cort de retallar el pressupost en cinc milions d'euros.

En el mateix sentit s'ha pronunciat Unides Podem, amb crítiques a la fi de la gratuïtat. "Era difícil fer una retallada tan greu a les polítiques socials, mediambientals, d'habitatge i de mobilitat en una sola mesura, però el PP l'ha aconseguit", ha assenyalat la regidora Lucía Muñoz.

stats