Societat 10/05/2024

El Fòrum de la Societat Civil enllesteix un congrés sobre el canvi de model turístic, que recollirà propostes dels ciutadans

En ple debat sobre la saturació turística, el Consell de Mallorca promociona l'illa en el mercat de l'Orient Mitjà

3 min
Turistes a Palma, pels voltants de la Seu.

PalmaEl Fòrum de la Societat Civil ha presentat aquest dimecres el I Congrés de Turisme Sostenible de la Societat Civil, l'objectiu del qual és "replantejar el model turístic abans que no sigui massa tard". Aquest esdeveniment culminarà amb un debat el 26 de juny, i fins llavors es recolliran propostes de ciutadans i entitats per saber de primera mà quin turisme vol la societat mallorquina. "Hi ha coses evidents i aquest Govern se n'adona. Com ho faran? Perquè els problemes de saturació [turística] no són només una qüestió intel·lectual, sinó que la gent d'aquí té problemes i aquesta no és manera de viure", ha manifestat el portaveu del Fòrum de la Societat Civil, Jaume Garau, a més de remarcar que hi ha "un volum creixent de turistes que desborda infraestructures i serveis".

El punt de partida d'aquesta iniciativa és el document Quin és el turisme que volem?, que recull idees suggerides per experts que formen part del Fòrum de la Societat Civil. Quant al programa de dia 26, l'encetarà l'expert en turisme, medi ambient i transició ecosocial del CSIC, Fernando Valladares, que parlarà de transició i turisme. També es farà un debat per al qual s'ha convidat el Consell de Mallorca, CCOO i la Federació Hotelera –encara no hi han confirmat l'assistència.

L'informe Quin és el turisme que volem? s'organitza en quatre parts: decreixement de places turístiques i adaptació al canvi climàtic; turisme i medi ambient; turisme, economia i societat; i turisme i governança. Pel que fa a propostes concretes, recull la reducció de l'oferta de places turístiques, l'aplicació d'un nou model d'estrelles per a hotels amb criteris de sostenibilitat i la creació d'un índex de saturació turística per definir la capacitat de càrrega de l'illa.

"Ja començam a constatar un canvi de tendències en un context de crisi climàtica. La diversificació i la desestacionalització tornen a estar damunt la taula i s'hauran d'abordar reptes de futur molt importants, com la desconstrucció d'infraestructures turístiques al litoral", ha comentat la presidenta del GOB, Margalida Ramis. Per la seva banda, el profesor de Sociologia de la UIB, David Abril, ha reivindicat que es passi "de les paraules als fets" pel que fa a la diversificació econòmica. "Fa dècades que la resta de sectors perden pes davant dels serveis, i estam dins d'una lògica acumulativa i cada vegada tenim més turistes", ha afegit. A més, Abril ha remarcat que experts com els economistes Ferran Navinés, Carles Manera i José-Pérez Montiel plantegen que la productivitat a les Illes és alta i que estam en un moment en el qual es pot plantejar tenir salaris més elevats.

Abril també ha destacat la necessitat de "governar la qüestió turística". "Si el turisme afecta la demografia, l'habitatge, i les condicions de feina i de vida, hi hauria d'haver mecanismes de governança que implicassin àmbits de la societat civil travessats per l'activitat turística", ha comentat, a més de fer referència al fet que la realitat productiva del turisme està "cada vegada més desvinculada de la realitat especulativa", amb fons d'inversió fent negoci en l'àmbit turístic a les Balears.

Quant als objectius del congrés, Garau n'ha assenyalat dos. Per una banda, "recollir iniciatives de qualsevol persona o entitat", perquè "és fonamental saber què en pensa la societat". Per una altra, el Fòrum treballa perquè els ciutadans puguin "participar en el futur del turisme". "La societat mallorquina s'ha de fer forta i tothom hi ha de poder participar", ha afegit.

Pel que fa a les darreres declaracions de membres del Govern, com la presidenta Marga Prohens, que ha reconegut que calen polítiques de "contenció", Margalida Ramis ha assenyalat que aquesta mena de conceptes es fan servir per "mitigar la reacció" quan surten conflictes relacionats amb la saturació turística. "Parlen de turisme sostenible, circular, regeneratiu i de productivitat. Però tenim prou criteri per no anar darrere d'aquestes propostes que manquen d'una base que en justifiqui la força política", ha comentat. Ramis també ha fet referència a la intenció de l'Executiu de mesurar la pressió turística fent servir les noves tecnologies. La presidenta del GOB ha lamentat que aquesta iniciativa "no donarà gaire informació per plantejar polítiques de decreixement i reconversió, que toquen tot el model productiu". "Volen fer callar veus que ja són inqüestionables", ha sentenciat.

Promoció turística a Dubai

Malgrat el debat social sobre els efectes que la saturació turística està generant en la vida dels ciutadans de les Balears, el Consell de Mallorca treballa per obrir nous mercats turístics i ha enviat una delegació a la fira turística Arabian Travel Market (Dubai), per promocionar l'illa com a destinació turística a l'Orient Mitjà, segons ha informat la institució insular mitjançant un comunicat. "En el mercat turístic de l'Orient Mitjà, el luxe i, cada vegada més, el luxe responsable i sostenible són tendència general. A més, es tracta d'un turista que viatja tot l'any, especialment centrat en els productes de luxe i les activitats d'oci", ha assenyalat el Consell.

stats