Societat 07/05/2024

La mobilització contra la massificació turística escalfa motors: "Després de les Canàries, aquí quan?"

Plataformes i entitats de Mallorca i Menorca convoquen assemblees i xerrades per establir accions contra els perjudicis del turisme desbocat

3 min
Turistes fan cua per baixar cap al Caló des Moro, Santanyí.

PalmaLa plataforma Menys Turisme, més Vida ha convocat una assemblea per establir accions com a protesta contra la massificació turística a Mallorca. Entitats ecologistes, socials, veïnals i cíviques es reuniran divendres 17 de maig a les 18.30 h a l'IES Sineu per avançar cap a la mobilització col·lectiva i defensar el decreixement. Les 77 entitats de les Balears que formen part de la plataforma van començar a fer feina juntes l'any passat en la contracimera a la reunió de ministres europeus de Turisme que va tenir lloc a Palma. "Després de la mobilització a les Canàries, on la gent va sortir al carrer contra la massificació, tots rebíem les mateixes demandes, molt explícites. Ens preguntaven: "I aquí quan?", revela la presidenta del grup ecologista GOB, Margalida Ramis.

Davant aquest interès, la plataforma ha decidit que la trobada de Sineu estigui oberta a qualsevol ciutadà, més enllà de la seva participació en una entitat. "Volem propiciar un espai de construcció col·lectiva per debatre les mesures que podríem posar en marxa", prossegueix Ramis abans d'enumerar una sèrie de factors decisius i interrelacionats per a aquest descontentament. "Tenim molt present l'anunci de l'aixecament de la moratòria turística; la revisió el 2025 del límit de creuers per dia, les actuacions a l'aeroport de Palma; l'augment de vols, freqüències i destinacions aèries i, per descomptat, el preu de l'habitatge, que és clau i no es pot dissociar del turisme".

"La gent en té ganes des de fa temps i aquest sembla ser el moment", continua Ramis, qui reconeix que a aquest "caliu" hi han contribuït no només les Canàries, sinó també la mobilització multitudinària de la Diada de la Llengua, que va tenir lloc diumenge a Palma. "Veim com els pocs límits que teníem cauen en el tema turístic perquè el Govern aplica polítiques neoliberals. Ja està tot ple de gent i els polítics aplaudiran les xifres d'una temporada en la qual es torni a superar el sostre de turistes. El clima polític no conté les ganes de la gent de sortir al carrer", ha conclòs Ramis.

Menorca també prepara una resposta

La mobilització contra la massificació turística no se circumscriu a Mallorca. El GOB Menorca ha convocat també una xerrada i debat a la seva seu (Camí del Castell, 53, Maó) aquest dijous 9 de maig a les 19.30 h. Els organitzadors exposaran un recull de dades i propostes per fer front a aspectes tan crucials com la massificació turística, l'accés a l'habitatge, la gestió de l'aigua i la diversificació econòmica.

Segons l'organització ecologista, les institucions públiques "intenten evitar afrontar la problemàtica de la massificació turística i les seves conseqüències argumentant que calen més estudis", mentre que els portaveus del sector turístic "adopten posicions negacionistes d'uns problemes que ja són més que evidents". Per al GOB, "la sensació de saturació turística creix entre la població menorquina i ningú no fa res per evitar que cada any augmenti". I aclareixen que "el debat no és turisme sí o no", perquè, "de fet, aquest és el marc on intenten dur la discussió els que no volen fer res per evitar la massificació".

El què està en joc per al GOB és el "model diferenciat" que Menorca ha aconseguit mantenir fins ara, i que es troba "seriosament amenaçat per una aposta de creixement turístic sense límits, que afecta negativament la població resident i que rebaixa la qualitat de l'experiència dels visitants".

stats