Societat 21/08/2021

El Govern cedeix un espai de Son Tous a la policia per ubicar-hi un centre temporal de migrants

El seu ús serà provisional: els estrangers només hi podran restar 72 hores

3 min
El quarter de Son Tous, a Palma.

PalmaEl Govern balear ha cedit un espai de l'antic quarter de Son Tous a la Policia Nacional per ubicar-hi de manera excepcional i temporal –durant un màxim de 72 hores– migrants que arriben en situació irregular. Aquest emplaçament està pensat per a aquest ús en cas que arribi un gran nombre de persones en poques hores i que no sigui possible atendre-les en dependències policials.

Així, la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat ha autoritzat el Ministeri de l'Interior perquè la Policia Nacional faci servir parcialment el quarter de Son Tous, on s'instal·larà un equipament provisional. L'ús previst d'aquest espai és de caràcter policial i es farà servir quan se superi la capacitat de l'aforament de la comissaria.

Les persones interceptades podran restar en aquest emplaçament sota custòdia policial un màxim de 72 hores. D'acord amb el procediment habitual, els migrants han de passar les proves de detecció de covid-19 i, a continuació, es posen a disposició de les autoritats sanitàries o es remeten un Centre d'Internament d'Estrangers de la Península perquè els retornin al seu país d'origen. En cas que això no sigui possible, es deriven al sistema humanitari d'acollida, segons cada situació.

L'equipament que s'ubicarà a Son Tous serà provisional i desmuntable i en cap cas es farà servir de manera habitual. Alhora, la Policia Nacional continuarà utilitzant les seves dependències i només recorrerà a aquest espai en cas que sigui necessari.

Setmanes de gestions

Segons ha informat la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears, l'autorització de la Conselleria de Presidència és fruit de diverses setmanes de gestions entre les administracions autonòmica i estatal. L'antic quarter de Son Tous és un immoble propietat de l'Administració General de l'Estat i està adscrit al Ministeri de Defensa. Però el seu ús es va cedir a la Comunitat Autònoma el 23 de gener del 2013 per un període de deu anys.

Cal recordar que aquesta mateixa setmana els sindicats policials han reclamat millores en els recursos que tenen per gestionar l’arribada puntual d’un nombre considerable de migrants, com va ocórrer el cap de setmana passat. El Sindicat Unificat de Policia (SUP), el Sindicat Professional de Policia (SPP), la Confederació Espanyola de Policia (CEP) i la Unió Federal de Policia (UFP) varen advertir que no tenien les infraestructures "adequades" per atendre l'arribada de pasteres. Segons les agrupacions sindicals, s'havia arribat a improvisar "traslladant aquestes persones a estacions marítimes, calabossos i garatges de dependències policials".

Calabossos desbordats

Només dos dies després es varen fer públiques unes imatges en què es podien veure alguns dels 200 migrants que havien arribat en pastera dormint al garatge de la comissaria de la Policia Nacional. En aquests casos, la Policia Nacional pot detenir els migrants fins a 72 hores per identificar-los i obrir-los els corresponents expedients de devolució. Però com que els calabossos de les dependències policials no tenien prou capacitat per ubicar-los, els agents varen utilitzar el pàrquing de l'edifici.

Fonts de la Policia Nacional asseguren que aquests "fets són puntuals" i defensen que aquestes actuacions formen part de l'operatiu previst davant una situació així. "Es va habilitar el garatge amb totes les mesures, es va controlar l'aire –per la quantitat de CO2– en tot moment i hi havia un extractor per filtrar-lo", assenyalen. Ara bé, són conscients que si en lloc de 200 n'haguessin arribat el doble, no ho haurien pogut controlar de la mateixa manera.

Per aquest motiu, la Prefectura de la Policia Nacional de les Balears ja havia sol·licitat "ajuda a la Delegació del govern espanyol a les Illes per cercar un lloc amb instal·lacions temporals per utilitzar-les en el moment en què arribassin nombrosos migrants", recorden fonts del cos policial. La Delegació fa feina en aquesta qüestió des de principi d'any i fa només un mes –a mitjan juliol– va proposar utilitzar un solar de l'Aranjassa per ubicar-hi un centre temporal d'atenció a migrants. Però la controvèrsia que es va generar entorn de la proposta, sumada a l'oposició dels veïns, va tombar el projecte i es va apostar per Son Tous.

stats