PANDÈMIA
Societat 17/07/2020

El Govern balear va fer PCR a menys del 0,01% dels passatgers

El Ministeri de Sanitat va agafar el relleu de la vigilància sanitària dels viatgers l’1 de juliol, però ni tan sols té dades de quants controls ha fet

Maria Fuster
3 min
Turistes que arriben amb mascareta a l'aeroport de Son Sant Joan

PalmaUna de les victòries en el control del coronavirus que més sovint recorda la presidenta del Govern, Francina Armengol, és haver aconseguit el tancament de ports i aeroports durant l’estat d’alarma. Però aquest tancament, evidentment, no va ser absolut. Segons la Conselleria de Salut, des del 19 de març -cinc dies després del decret de l’estat d’alarma- fins al 30 de juny, -quan el Ministeri de Sanitat es va fer càrrec de la supervisió de la salut dels viatgers-, 300.472 persones han passat pels controls sanitaris dels ports i aeroports de les Balears. De tots aquests, només detectaren símptomes compatibles amb la covid-19 en 66 passatgers, i només 30, menys del 0,01% del total, es varen derivar al 061, segons les xifres de l’informe final dels controls sanitaris fet per la Conselleria de Salut. A més, ni tan sols es varen fer proves per detectar el coronavirus a tots els 30 sospitosos, això depenia del moment en què varen arribar i del protocol que hi havia, perquè han anat canviant. Alguns, si no tenien febre o símptomes respiratoris, quedaven en aïllament.

El diumenge 21 de juny l’estat espanyol va obrir ports i aeroports tant al turisme intern com a l’europeu -excepte al portuguès- de manera simultània, tot i que a les Balears el pla pilot per al turisme alemany ja feia una setmana que havia començat. El Govern va continuar fent els controls sanitaris als viatgers, en col·laboració amb Sanitat Exterior, fins a l’1 de juliol, quan el Ministeri els va assumir. Però fonts del Ministeri de Sanitat admeten a l’ARA Balears que no tenen informació “detallada” de les proves fetes als ports i aeroports de les Illes als viatgers internacionals, ni tan sols del personal sanitari que treballa fent els controls. Per a aquest cap de setmana, entre divendres i diumenge, Aena espera fer 1.885 operacions als aeroports de les Balears, 1.167 de les quals seran vols internacionals.

Fonts de la Delegació del govern espanyol a les Illes recorden que durant els primers dies d’obertura de vols internacionals a l’aeroport d’Eivissa enviaren dos passatgers a l’hospital Can Misses, com a possibles casos de coronavirus, però el resultat dels tests va ser negatiu. A més, després de l’obertura, al primer vaixell que atracà a Alcúdia, originari de França, dos passatgers varen ser sospitosos de tenir el virus, però en el segon control es descartà i no els feren cap prova. La delegada, Aina Calvo, manté que “en els controls aeroportuaris no hi ha hagut cap brot originat per un viatge de persones que vinguin d’un altre país”. De moment no s’ha detectat cap cas de coronavirus entre turistes als ports ni als aeroports, però sí que se’n detectà un brot entre turistes peninsulars a Menorca, quan ja s’hi havien instal·lat per passar-hi les vacances.

Viatgers localitzats

Actualment, i tal com estableix la resolució del Ministeri de Sanitat del 29 de juny, tots els passatgers han d’omplir el formulari de localització, la coneguda com a Passenger Location Card (PLC), que ja s’usava durant l’estat d’alarma i que indica on estaran mentre continuïn a les Balears. També passen un control de temperatura-que entre l’11 de maig i el 30 de juny ja feia el Govern- que es fa amb càmeres termogràfiques. Així mateix, se suposa que el personal sanitari fa un control visual i comprova les respostes als qüestionaris d’estat de salut que contesten els viatgers.

Fonts d’Aena asseguren que el seu personal col·labora en els controls sanitaris amb personal de suport, però que no disposen de la xifra de treballadors destinats a aquestes tasques a les Illes. Afirmen que n’hi ha un miler a tot Espanya. També assenyalen que durant el juny varen arribar 127.555 passatgers a les Illes amb avió, un 96,7% menys que el mateix mes de l’any anterior; i que es varen operar 2.286 vols, un 91,3% menys que el 2019. L’any passat al juny arribaven 900 vols diaris; enguany, durant el mes passat, n’aterraren entre 200 i 300 al dia.

stats