PROTECCIÓ DEL PARC NATURAL
Societat 04/07/2013

GOB i Oceana demanen que es torni a patrullar a Cabrera

Diuen que la falta de recursos i personal en fa perillar la conservació

Jaume Perelló
2 min

Palma.Les organitzacions ecologistes demanen al Govern que torni a dotar Cabrera del pressupost que li pertoca per garantir una correcta conservació dels recursos naturals, com ara la vigilància marina, després que l'ARA Balears inforrmàs dimarts que les embarcacions de l'únic parc nacional que hi ha a les Illes no poden patrullar per manca de patrons des de gener d'enguany.

Oceana, entitat que dirigeix el mallorquí Xavier Pastor, considera essencials tant la vigilància dels espais naturals -per evitar la pesca furtiva i altres agressions mediambientals- com la recuperació del pressupost i del personal destinats a conservació ambiental. "Per això, l'organització de conservació marina insisteix que s'ha de retornar als recursos de 2011, abans de les dràstiques retallades, cosa que implica 5 milions d'euros anuals destinats a la gestió de Cabrera i la readmissió de tot el personal que ha estat acomiadat , ja que és imprescindible per assegurar la conservació del parc", afirmà ahir l'entitat.

"Fa un any que denunciam la insostenible situació dels espais protegits de les Balears, sotmesos a una greu manca de recursos per a la conservació i la gestió. Aquest problema és especialment acusat en espais tan rellevants com el Parc Nacional de Cabrera, el pressupost del qual ha estat pràcticament anul·lat i una part important dels seus treballadors, acomiadats", assenyala Xavier Pastor, director executiu d'Oceana a Europa.

El GOB, per part seva, també es mostrà molt crític amb el fet que els agents de Medi Ambient no puguin patrullar per les aigües del parc que, com recorda el portaveu d'espais naturals de l'entitat, Toni Muñoz, "és el 90% de la superfície total del Parc i, per tant, no poder tenir vigilància és un despropòsit", afirmà. Per Muñoz, la reducció de personal que s'està practicant "a tots els espais de Balears fa impossible mantenir una adequada gestió dels recursos, que són prioritaris per a les Illes".

Coordinació

El 26 de juny, el conseller de Medi Ambient es va reunir amb la delegada del Govern central, Teresa Palmer, i el coronel en cap de la Guàrdia Civil a Balears, Basilio Sánchez Rufo, per impulsar un conveni de col·laboració entre l'Executiu autonòmic i la Benemèrita en aspectes com la vigilància d'espais naturals protegits. Fonts de la Conselleria asseguren que la idea és que la Guàrdia Civil pugui aprofitar la informació de què disposa la Conselleria i que els agents de Medi Ambient també puguin disposar dels recursos de la Guàrdia Civil.

Aquest aspecte, asseguren fonts de la Conselleria, podria tenir a veure amb la situació que es viu ara a Cabrera. La manca de patrons per a les barques del Govern podria "suplir-se" incorporant un agent de Medi Ambient a les patrulles de la Guàrdia Civil, que sí que té embarcacions amb el respectiu patró.

En opinió de Toni Muñoz, del GOB, "si es fica un agent de Medi Ambient dins la barca de la Guàrdia Civil, no estam afegint recursos, perquè ells ja patrullaven. Allò important és recuperar la vigilància de la Conselleria com era fins a finals de 2012. U més u han de ser dos, no poden sumar u", sentencià l'ecologista.

stats