Societat 20/06/2024

La Fiscalia espanyola investigarà si es pot jutjar Le Senne per esquinçar la foto d'Aurora Picornell

Sol·liciten que s'estudiï si el poden sancionar per un delicte d'odi

ARA Balears
2 min
Le Senne després d'esquinçar la foto d'Aurora Picornell

PalmaLa Fiscalia espanyola investigarà si es pot jutjar el president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne, per esquinçar la foto d'Aurora Picornell durant el ple d'aquest dimarts. Ho farà a petició del ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, que els ha sol·licitat que detallin si es podria imputar Le Senne per un delicte d'odi o algun altre tipificat en el Codi Penal.

Segons ha detallat Torres, en declaracions recollides per l'Agència EFE, aquesta petició arriba després que els serveis jurídics del seu ministeri analitzassin l'actuació del president del Parlament de les Illes Balears durant el ple, en el qual va esquinçar la foto d'Aurora Picornell i va expulsar dos diputats del PSIB per lluir fotos de republicans assassinats pels franquistes durant la Guerra Civil.

A més, el ministre del govern espanyol també ha explicat que estan investigant si Gabriel Le Senne pot ser sancionat per incomplir la Llei de memòria democràtica després de "vulnerar els drets de les víctimes del franquisme". A més, ha aprofitat també l'anunci per detallar que el PSIB podria sol·licitar pel seu compte a la Mesa que el president sigui sancionat i que, si no respon a la seva petició, podria fer-ho arribar fins i tot al Tribunal Constitucional.

De fet, el mateix dia que es va produir l'incident, el ministre de Memòria Democràtica ja va criticar l'actuació de Le Senne qualificant-la de "lamentable" i exigint la "condemna absoluta" de qualsevol demòcrata. "El president d'un parlament és un càrrec institucional que està per moderar el debat. El que hem vist és un acte violent que romp la imatge de persones que varen ser afusellades per defensar la llibertat i la democràcia. Aquest és un acte absolutament reprovable que mereix la condemna absoluta de qualsevol demòcrata", va denunciar Torres.

En les declaracions fetes a periodistes del Senat, va assegurar que el comportament del president del Parlament de les Illes Balears era inacceptable i "una actitud contrària al que ha estat la recuperació de la democràcia, la defensa de la justícia i la reparació de les víctimes". "Estic absolutament impactat, perquè no hagués pensat mai que succeís tal cosa en una institució democràtica", va sentenciar el ministre.

D'altra banda, cal recordar que el PCE ja ha denunciat davant la Fiscalia el president del Parlament, Gabriel Le Senne, per un presumpte delicte d'odi. Segons va indicar la formació, han presentat la demanda davant la Sala de Drets Humans i Memòria Democràtica del Ministeri Públic, al·ludint també que aquest comportament suposa una infracció greu de la normativa sobre memòria històrica, tant a escala estatal com autonòmica.

stats