Societat 05/01/2024

Educació reestructura l'organigrama: dona a l'escola concertada rang de direcció general i buida Planificació

Es crea una Secretaria Autonòmica de Desenvolupaments Educatius, de la qual pengen tres direccions generals

3 min
El conseller Antoni Vera al Parlament

PalmaCanvis organitzatius a la Conselleria d'Educació i Universitats. Aquest divendres el BOIB ha publicat el que serà el seu nou organigrama, que té novetats de pes. En primer lloc, a la Direcció General de Personal Docent s'hi afegeixen les competències directes sobre l'ensenyament concertat. De fet, passa a anomenar-se Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats. Aquest moviment encaixa amb la voluntat que ha tingut el Govern des del primer moment de donar pes a l'escola concertada i dotar-la de visibilitat i recursos. Queda pendent saber si es mantindran els mateixos titulars de les direccions generals que pateixen canvis i que es detallen a continuació, si es crearan nous alts càrrecs i qui ocuparà la nova Secretaria Autonòmica de Desenvolupament Educatiu.

Les competències de la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats seran: ordenació i gestió del personal docent; Primària; Secundària; provisió de places; centres concertats; retribucions; gestió de la nòmina de centres públics i de centres concertats; Servei de Prevenció; formació permanent del professorat; gestió dels cursos i de les proves lliures incloses en el Pla de formació lingüística i cultural, i expedició dels certificats de capacitació inclosos en el pla esmentat.

Per altra banda, es crea una Secretaria Autonòmica de Desenvolupament Educatiu, de la qual pengen tres direccions generals: Direcció General de Planificació i Gestió Educatives; Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa, i Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa. Així doncs, s'observa que les competències d'Ordenació Educativa passen de la DG de Planificació a la de Formació Professional. De manera que queda com a Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa. L'altra novetat és que a la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat s'hi afegeixen unes noves competències de Millora Educativa.

Secretaria Autonòmica transversal

La Secretaria Autonòmica també tindrà les atribucions de coordinació de les infraestructures educatives; ordenació, gestió i control de transport escolar; serveis i activitats complementàries; digitalització i noves tecnologies aplicades a l'educació; gestió de beques i ajuts en l'àmbit educatiu no universitari, materials didàctics i llibres de text; gestió, seguiment i justificació dels ajuts provinents de fons europeus i de l'Estat.

Pel que fa a la resta de direccions generals que pateixen canvis, queden les competències següents:

  • Direcció General de Planificació i Gestió Educativa: planificació i gestió educatives; centres públics i centres privats, excepte els centres concertats; autoritzacions; règim orgànic i funcionament dels centres docents; escolarització; ensenyaments de règim especial, excepte els ensenyaments artístics superiors; ensenyaments de persones adultes; gestió del GESTIB; educació a distància no universitària; gestió de títols acadèmics i legalitzacions; foment de les llengües estrangeres i participació en programes internacionals; avaluació i qualitat del sistema educatiu.
  • Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa: formació professional, excepte l'atribuïda al Servei d'Ocupació de les Illes Balears en els grups A, B i C impartida als centres que no pertanyen al sistema educatiu; ordenació dels ensenyaments; proves lliures de l'ensenyament secundari obligatori i de Batxillerat.
  •  Direcció General de la Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa: educació 0-3 anys; atenció a la diversitat en l'àmbit educatiu; inclusió per a la comunitat educativa; innovació educativa, programa de millora i transformació; família i participació, moviment associatiu (d'alumnes i de pares i mares); consells escolars (autonòmic, insulars, municipals i de centre); concessió de l'exempció de l'avaluació de la llengua i la literatura catalanes; ensenyament del català en l'àmbit educatiu; convivència i èxit escolar.
stats