Societat 02/05/2024

Educació concerta aules 0-3 a les escoles de l'Opus Dei

També es concerten, entre altres, 88 escoletes que formaven part de la Xarxa Complementària

2 min
Escoleta

PalmaLa Conselleria d'Educació ha concertat sis aules 0-3 (dos per cada nivell) del col·legi de l'Opus Dei Aixa-Llaüt per al pròxim curs. Cal recordar que aquest centre, que separa els alumnes per raó de sexe, actualment és concertat gràcies a la pròrroga d'un any que va consentir la Conselleria del PP, malgrat incomplir la LOMLOE. El centre ha lluitat durant anys als tribunals amb el Govern del Pacte per poder mantenir el seu model de segregació, i sempre ha guanyat. Finalment, però, amb la LOMLOE aprovada, l'escola s'ha quedat sense suport legal i s'ha vist obligada a introduir l'educació mixta per no perdre els fons públics.

Aixa-Llaüt no ha estat l'únic centre concertat al qual Educació ha ampliat l'oferta a 0-3. De fet, hi ha altres 28 escoles amb aquesta situació, com Santa Mònica, Pius XII, Monti-Sion o Sant Josep Obrer 2. Aquesta situació obre la porta a una nova realitat: els alumnes que obtinguin plaça en aquest centre podran entrar-hi amb menys d'un any i, si hi fan Batxillerat o FP, estar-hi fins als 18. Tot al mateix centre. En canvi, l'educació pública està segmentada majoritàriament entre escoletes, escoles d'Infantil i Primària i instituts de Secundària.

600 places concertades i 100 de públiques

Per altra banda, també s'han concertat 88 Centres Educatius d'Infantil (CEI) que fins al curs actual formaven part de la Xarxa Complementària. En general, l'oferta 0-3 concertada creix molt més que la pública. De fet, el curs que ve únicament tres escoles públiques incorporaran 0-3. Aquesta darrera decisió s'emmarca en l'aposta del Govern per integrar aquestes etapes, que es concretarà en el nou pla d'infraestructures educatives. L'any que ve, els centres que incorporen 0-3 són el CEIP Son Pizà, el CEIP Anselm Turmeda i el CEIP Joan Veny i Clar. Entre tots no arriben a les 100 places. Ara bé, a partir d'ara, totes les escoles que es construeixin hauran de tenir 0-3.

Per a l'any que ve, la Conselleria ha previst un increment de 600 places concertades i 100 a centres públics. Aquest fet suposa un increment d'un 13% i d'un 1% respectivament, va assenyalar l'STEI. Per això, el sindicat va denunciar que el que s'està produint és "la privatització del servei". "Ho volen resoldre tot –la manca de places– amb més places concertades", va assenyalar el secretari d'Ensenyament Públic, Lluís Segura. Per la seva banda, Maria Camps, responsable de 0-6 del sindicat, va exposar que el que està succeint a les Balears també es produeix en altres comunitats governades pel PP: "Nodreixen la concertada en detriment de la pública. És un incompliment flagrant de la llei".

stats