Societat 16/05/2024

La UIB permet l'acampada a favor de Palestina i proposa mesures perquè es desenvolupi "amb seguretat"

En un comunicat, el centre ha assegurat que està compromès amb "la llibertat d'expressió i la solidaritat amb motiu de la mobilització per la pau a Palestina"

ARA Balears
3 min
Campus universitari de la UIB

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) ha permès l'acampada de membres de la comunitat universitària al recinte del campus "sempre que es dugui a terme d'acord amb els principis i valors democràtics i de respecte als drets humans que guien l'activitat universitària". Així ho ha indicat el centre universitari aquest dijous, segons ha recollit Europa Press, en un comunicat en què també ha assegurat que està compromès amb "la llibertat d'expressió, la solidaritat i la convivència universitària amb motiu de la mobilització per la pau a Palestina".

En aquesta línia, el Consell de Direcció de la UIB ha proposat una sèrie de mesures, perquè la protesta es pugui dur a terme amb seguretat i sense interferir en les activitats acadèmiques al campus.

Concretament, en una reunió mantinguda amb els representants de la mobilització universitària, la UIB ha informat que permet l'acampada en una zona exterior del campus. D'aquesta manera, no es podrà acampar a l'interior dels edificis, ni dificultar els accessos al campus ni als edificis. D'altra banda, s'han instal·lat banys portàtils i s'habilitaran punts de recollida de residus, punt d'aigua i punt de llum.

Una altra exigència del centre universitari és que no s'interfereixi en el desenvolupament normal de l'activitat acadèmica o es posi en perill la seguretat i integritat de les persones i instal·lacions. Quant a això, han especificat que no es permet fer foc.

Finalment, han assenyalat que no es podrà promoure cap missatge d'odi ni d'incitació a la violència. "El Consell de Direcció de la UIB fa crides a la responsabilitat de tots els participants en la mobilització per fer possible que l'exercici del dret a la protesta es dugui a terme de manera pacífica, en un ambient de respecte i que es rebutgi amb fermesa qualsevol símbol de discriminació, odi o violència, per garantir en tot moment la convivència universitària", ha manifestat la universitat.

D'altra banda, el Consell ha dit que comparteix "la profunda tristesa pels greus esdeveniments que es produeixen a la franja de Gaza", i ha recordat que "en diverses ocasions" han expressat i reafirmat el compromís amb la pau, la convivència i la justícia, així com amb la defensa del dret internacional humanitari. "La darrera mostra d'aquest compromís ha tingut lloc aquest dijous, amb l'adhesió al manifest CRUE Universidades Españolas amb motiu del Dia Internacional de la Convivència en Pau", ha destacat.

L'STEI dona suport als estudiants universitaris en favor del poble palestí

La Comissió Executiva de l'STEI Intersindical ha expressat la seva solidaritat i admiració al col·lectiu d'estudiants de les universitats de l'Estat i de l'àmbit internacional que duen a terme protestes i acampades en suport al poble palestí i ha condemnat el genocidi que comet Israel contra el poble palestí. "Aquestes protestes demostren una vegada més que la comunitat universitària és activa, crítica i està compromesa", ha manifestat.

El sindicat ha destacat que sempre ha defensat que els entorns educatius han de ser espais de crítica, reflexió i de construcció de la solidaritat. "Una part important dels estudiants ha demostrat un cop més el compromís amb la transformació social i la denúncia de les injustícies".

Finalment, l'STEI ha reclamat que l'anunci de la Conferència de rectors d’universitats espanyoles de revisar i suspendre els acords de col·laboració amb universitats i centres d’investigació israelians que no hagin expressat un compromís ferm amb la pau i el compliment del dret internacional "no sigui una simple declaració d’intencions o un joc de paraules amb què rentar la cara a les institucions acadèmiques en què se sosté el règim d’apartheid israelià".

stats