Societat 15/05/2024

2,5 euros per prova: això cobren els docents correctors de les proves IAQSE

Només els revisors dels centres que formen part de la mostra reben una remuneració. Els de la resta d'escoles, no

2 min
Un grup d’alumnes fent un examen. Els experts aposten per reduir el currículum i augmentar el dinamisme.

PalmaAquest dimecres arranquen les proves IAQSE (Institut d'Avaluació de la Qualitat del Sistema Educatiu) per als alumnes de 4t de Primària. Es tracta d'unes avaluacions que es fan de manera periòdica i que permeten avaluar la competència matemàtica, en anglès, català i castellà dels estudiants. També es fan a alumnes de segon d'ESO, que les varen realitzar la setmana passada. Hi participen tots els centres educatius, però només uns quants són escollits per integrar la mostra que es té en compte. Se'ls tria de manera que siguin representatius del conjunt d'escoles. El sindicat Alternativa denuncia que els docents correctors de les proves mostres cobren 2,5 euros per cadascuna. "Aquest import inclou la correcció i la introducció dels resultats, alumne per alumne i pregunta per pregunta, al programa dissenyat, el GESAVA", diu el sindicat. La correcció de les proves IAQSE de la resta de centres recau sobre els docents dels departaments afectats, sense que rebin cap remuneració per fer aquesta feina. "Aquest fet suposa un greuge comparatiu entre docents i un menyspreu a la tasca dels docents", denúncia Alternativa

L'STEI diu que cada docent ha de corregir mínim 150 proves i després introduir ítem per ítem a l'ordinador, la qual cosa suposa introduir-ne uns 5.000 per docent. El sindicat també denuncia que "no hi ha temps material perquè els docents les puguin corregir i introduir a l'ordinador dins el seu horari laborable". "Lluny de reduir la càrrega burocràtica que pateixen els docents, i de la qual l'STEI Intersindical va presentar un estudi ja fa dos cursos, on es demostrava la quantitat d'hores fora de l'horari lectiu que els i les docents han de dedicar a aquestes tasques, que resten temps per a la preparació d'activitats i altres qüestions pedagògiques, l'Administració afegeix més foc a l'olla", diu el sindicat.

Que tots els correctors cobrin

Alternativa demana que en properes convocatòries "es reconsideri l'execució i el mètode de correcció de les proves IAQSE, que s'incrementi el pagament i que sigui per a tots els docents que es veuen obligats a incrementar les seves hores de feina en un moment crucial del curs". "A més, la Conselleria d'Educació hauria d'actualitzar el sistema d'introducció dels resultats en el programa informàtic per fer-lo més senzill".

Per la seva banda, l'STEI Intersindical reclama que s'activin "d'una manera efectiva" les meses per reduir la burocràcia dins l'ensenyament, tal com està previst a l'Acord Marc. "El sindicat té moltes propostes per millorar aquest aspecte, presentades ja fa temps, però obviades fins ara per l'Administració educativa". "Menys burocràcia implica més i millor docència, i millors condicions per als treballadors i treballadores de l'educació. Volem millorar la qualitat educativa, i volem posar totes les mesures que ho permetin. La reducció de la burocràcia és una d'elles", exposa.

Primera generació LOMLOE

Les proves IAQSE tenen un marcat caràcter competencial. Fins ara, els alumes s'hi enfrontaven sense haver rebut necessàriament una formació d'aquest tipus. La LOMLOE, aprovada el 2020, aposta per l'ensenyament competencial com un dels seus punts fonamentals. Per tant, aquesta serà la primera ocasió en què els alumnes s'enfrontaran a les IAQSE amb una formació competencial prèvia.

stats