PalmaUna vintena de centres educatius de les Balears i part de la comunitat de la UIB s'han adherit al manifest Per la inclusió, la igualtat d'oportunitats i la no segregació. Aquest document, elaborat per la Xarxa Educativa per la Llengua, evidencia el rebuig a l'elecció de llengua en el primer ensenyament i al Pla de segregació lingüística. El manifest diu que a l'article 4 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears s'estableix que les institucions illenques han de garantir l'ús normal dels dos idiomes oficials, han de prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i han de crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües. A més, tal com recull la Llei d'educació (LEIB), el sistema educatiu és el principal instrument de què disposen les Balears per fer-ho efectiu.

Atesa la situació sociolingüística, amb preponderància del castellà en múltiples esferes de la vida social, el manifest demana que "el sistema educatiu estigui especialment amatent a garantir una exposició suficient a l'ús habitual i funcional de la llengua catalana com a manera de contribuir a garantir el dret al coneixement de les dues llengües oficials que consagra l'Estatut". Es considera que no es pot implementar un pla que no parteix de la realitat sociolingüística i que pretén la separació del grup-classe per raons de llengua, i recorden que els articles 135.1 lletra e) de la LEIB i el 22.3 de la Llei de normalització lingüística no permeten la separació en centres i grups-classe diferents per raons de llengua.

"És inadmissible que s'habilitin partides econòmiques milionàries per als centres que s'adhereixin al pla pilot, ni més ni manco que 20 milions d'euros només per a un trimestre escolar, quan hi ha necessitats primordials per a una millor qualitat de l'educació, com són les millores en les infraestructures, la reducció de ràtios, la reducció de la burocràcia i la inversió en l'atenció a la diversitat, entre d'altres", assegura el manifest. "Deim no al pla pilot voluntari de lliure elecció de llengua", conclou.

IES Alcúdia
IES Guillem Sagrera (Palma)
IES Josep Maria Quadrado (Ciutadella)
IES Emili Darder (Palma)
CEIP Es Cremat (Vilafranca de Bonany)
CEIP Sa Marina (Llucmajor)
CEIP Rafel Vell
IES Joan M. Thomàs (Palma)
CEIP Es Puig (Sóller)
IES Porreres
IES Capdepera
IES Marratxí
CEIP Montaura (Mancor de la Vall)
CEIP Son Basca (Sa Pobla)
CEIP Santa Maria del Mar (Cala d'Or)
CEIP Es Torrentet (Biniamar)
Departament de Filologia Catalana i Lingüística General (UIB)
CEIP Es Puig de Lloseta
CEIPIESO Aurora Picornell
IES Son Pacs
CEIPIEEM Son Serra
CEIP Es Molinar
UIB
CEIP Sant Rafel (Sant Antoni de Portmany)
IES Clara Hammerl (Port de Pollença)
IES Puig de Sa Font (Son Servera)
IES Can Peu Blanc (Sa Pobla)
stats