Societat 23/05/2021

Una cadena humana a Son Bonet contra el parc fotovoltaic projectat per Aena

La plataforma Son Bonet Pulmó Verd considera que el projecte de l'empresa és un "'greenwashing', una rentada de cara de llibre"

ARA Balears
2 min
Unes mil persones participen en la cadena humana per defensar Son Bonet.

PalmaMés de mig miler de persones han participat en la cadena humana convocada per la plataforma Son Bonet Pulmó Verd aquest diumenge, un acte de protesta per rebutjar el parc fotovoltaic projectat per Aena devora de l'aeròdrom ubicat a Marratxí. La cadena simbolitzava la unió dels nuclis del poble de Marratxí en defensa de l'espai verd de Son Bonet, Sant Llatzet-Pont de Inca i Pla de na Tesa-Cas Capità. De fet, aquesta no és la primera mostra de rebuig que es fa contra el projecte d'Aena al seu aeròdrom, i cada acte per defensar Son Bonet com a pulmó verd per part de les urbanitzacions que l'envolten ha tingut més suport. Els veïns ja han realitzat altres protestes anteriorment, que cada vegada tenen més seguiment.

Aena es defensa dient que la instal·lació d'aquest parc fotovoltaic suposarà la reducció del 40% de les emissions produïdes per la despesa elèctrica del consum de l'aeroport de Son Sant Joan. Ara bé, des de la plataforma consideren que això "no és equiparable amb la petjada que genera el trànsit aeri davant les contínues ampliacions d'aquesta infraestructura". Per això, denuncia que aquest projecte és, bàsicament, "un greenwashing, una rentada de cara de llibre".

El perquè del rebuig

La llista de motius que la plataforma en defensa de Son Bonet reivindica per rebutjar el projecte d'Aena té uns vuit punts. Una de les primeres raons per refusar el parc fotovoltaic és que es tracta d'un projecte impulsat per una empresa pública, semiprivatitzada, "que actua de manera indiscriminada en contra de les decisions autonòmiques, insulars i locals, amb l'argument que els aeroports de l'Estat són d'interès general". A més, la instal·lació d'un parc fotovoltaic en aquest espai "s'emmarca dins un model de transició energètica, que fomenta el monopoli de les energies renovables en grans empreses".

També argumenten que aquest projecte "vulnera el govern municipal de Marratxí, ja que aquesta àrea de Son Bonet és considerada Zona Verda i Espai Lliure Públic en les normes subsidiàries de planejament del municipi". De fet, el Consistori de Marratxí va desenvolupar un informe desfavorable del projecte. En un principi, i si no hi ha canvis de guió, el Consell de Mallorca i el Parlament són partidaris de trobar una solució a aquest enfrontament d'Aena i part de la població. Amb tot, segons la plataforma, "l'aprovació d'aquest projecte genera un mal precedent quant als drets democràtics de la població de Mallorca i de les Balears en conjunt".

Un bosc urbà

El grup que defensa Son Bonet reivindica que l'espai sigui un pulmó verd i s'hi creï un bosc urbà. Segons l'organització de la cadena humana, això suposaria "una mesura de mitigació del canvi climàtic, que tindria, a més, una funció de barrera acústica del renou de l'aeroport i permetria que aquest lloc continuàs sent un Espai Lliure Públic".

Veïns de Marratxí participen en la cadena humana contra el projecte d'Aena per a Son Bonet.
stats