Societat 27/07/2021

Les Balears aconseguiran la immunitat de grup d'aquí a tres setmanes

La Conselleria de Salut alerta que "haurem d'anar més enllà"

2 min
Un sanitari prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus

PalmaLa Conselleria de Salut preveu que les Illes Balears aconsegueixin la immunitat de grup contra el coronavirus d'aquí a tres setmanes. Segons els càlculs de Salut, set de cada deu illencs ja hauran rebut les dues dosis abans d'acabar el mes d'agost i l'Arxipèlag arribarà a l'anhelat 70% de població diana immunitzada. Actualment un 70,7% dels residents a les Illes Balears ja ha rebut la primera dosi de la vacuna, mentre que el percentatge de població diana que ha completat la pauta és d'un 59,5%.

La majoria d'illencs que han rebut la primera vacuna i encara no estan immunitzats contra el coronavirus han estat vacunats amb Pfizer i rebran la segona dosi durant les pròximes tres setmanes. Per tant, la immunitat de grup arribarà la segona o tercera setmana del mes que ve. D'aquesta manera, es compliran les previsions que la Conselleria de Salut de les Illes Balears va fer a principi d'estiu quan assegurà que la immunitat de grup a l'Arxipèlag arribaria "a final d'estiu".

Tot i que des de l'inici de la campanya de vacunació a les Balears i al món s'ha marcat aquesta xifra com a clau per frenar el virus i recuperar progressivament la normalitat, Salut alerta ara que "haurem d'anar més enllà". L'expansió del coronavirus a l'Arxipèlag i l'aparició de la variant delta (més contagiosa) han provocat que aquest percentatge de població diana immunitzada contra el covid-19 no sigui suficient. En aquest sentit, la consellera de Salut de l'Arxipèlag, Patrícia Gómez, va remarcar que "no ens conformam amb el 70%, volem incrementar-ho al màxim i tan aviat com sigui possible" i va anunciar que s'estan duent a terme i preparant diferents iniciatives i campanyes per impulsar la campanya de vacunació.

Les darreres setmanes el ritme de vacunes administrades diàriament a l'Arxipèlag s'ha frenat notablement i davant aquest fet la Conselleria de Salut decidí obrir la vacunació dels menors de 12 a 15 anys. Les Illes varen ser la segona comunitat autònoma de l'Estat a vacunar aquest grup d'edat, per darrere del País Basc, i s'espera que els pròxims dies es torni a accelerar la vacunació i s'eviti que s'estanqui.

La pressió hospitalària continua augmentant

El nombre d'ingressats a les UCI de les Balears i a planta a causa del covid-19 continua augmentant a l'Arxipèlag. La Conselleria de Salut ha informat que aquest dimarts la xifra de pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives s'eleva a 50 (quatre més que ahir i un 18% de la capacitat total), i que la xifra d'illencs ingressats a planta s'eleva a 305 (17 més que aquest dilluns). A més, Atenció Primària atén 11.396 residents a les Illes Balears que o bé tenen el contagi actiu o han estat contactes estrets d'algun positiu per coronavirus.

Pel que fa a la resta d'indicadors, aquest dimarts la Conselleria de Salut ha notificat una mort i 718 casos de coronavirus més. Així, des de l'inici de la pandèmia s'han registrat un total de 78.244 contagis i 856 persones han perdut la vida a causa del virus.

stats