Societat 25/07/2021

Patrícia Gómez: "Esperam sortir d'aquesta onada de contagis sense haver de prendre mesures més restrictives"

ARA Balears
3 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez.

PalmaEnmig de la campanya de vacunació i després que s'hagin aprovat noves mesures per evitar que continuï el descontrol dels contagis, la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, assegura en una entrevista concedida a Europa Press que ella no és partidària de "fomentar la salut pública des de la por", però que no posar-se la vacuna del coronavirus "pot suposar veure's en una UCI intubat i de panxa". També ha subratllat que "vacunar-se és un acte de solidaritat, no tan sols de protecció personal". Així mateix, ha reconegut "una certa inquietud" en relació amb els professionals sanitaris de residències de majors o centres de dia que no han volgut vacunar-se, perquè "contagiar una persona major, encara que estigui vacunada, pot tenir conseqüències greus".

La consellera de Salut també ha parlat sobre els objectius de la campanya de vacunació. Després que aquest divendres s'obrís el contingent de cites per als menors de 12 a 15 anys. Gómez s'ha marcat, juntament amb el seu departament, un objectiu: sobrepassar el 70% de la població vacunada amb pauta completa: "No ens conformam amb el 70%, volem incrementar-ho al màxim i tan aviat com sigui possible". Actualment, les Illes tenen gairebé el 70% de la població diana amb una dosi de la vacuna del coronavirus i el 56% amb la pauta completa. Unes xifres que des de Salut volen incrementar a través de diferents estratègies, com la vacunació als menors i joves amb vista al començament del curs escolar.

Més casos, més control

Malgrat el ritme de vacunació a les Balears, el Govern ha pres mesures restrictives aquesta setmana per l'augment de casos de coronavirus en les darreres setmanes. Dilluns, durant la Mesa de Diàleg Social, es va aprovar la reducció d'aforaments en esdeveniments esportius i culturals, l'avançament a la 01.00 h del tancament de la restauració i la limitació de reunions socials entre la 01.00 i les 06.00 hores. Aquesta darrera ha rebut el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB).

La consellera ha admès que el futur immediat de la gestió de la pandèmia passa per la combinació de la vacunació i les mesures dirigides a evitar situacions de risc, com les aglomeracions de persones a conseqüència del turisme d'excessos i les botellades. "Malgrat que aquestes mesures són imprescindibles, esperam sortir d'aquesta onada de contagis sense haver de prendre'n altres de més restrictives", ha dit. Gómez ha apuntat que no hi ha la possibilitat de demanar un toc de queda a les Balears o limitar la mobilitat de municipis sobre la base de la incidència acumulada: "És molt difícil fer-ho en una illa on la gent té segones residències. Són mesures de difícil control i que confonen la població". No obstant això, el fet de limitar les reunions socials entre la 1 i les 6 de la matinada és una mesura que la població considera que és un "toc de queda encobert".

Sobre les mascaretes, comunica que comanda la norma estatal, sobre la qual "les comunitats no poden legislar en cap aspecte". Per això, ha aclarit que les Illes Balears no s'han plantejat obligar a dur-ne en exteriors; "simplement hem debatut com comunicar-ho d'una manera més categòrica, perquè la major transmissió del virus és per via aèria", ha confessat.

Situació epidemiològica

Segons dades del Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada a les Balears se situava aquest divendres en 784,69 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies. Gómez ha admès que des de Salut pensaven en un possible augment de casos, però no en aquesta "explosió". El motiu d'aquest increment brutal s'explica perquè hi ha més mobilitat i també per les noves variants de la malaltia, com la Delta, "molt més contagiosa que l'Alfa però no més letal".

La consellera ha mostrat "preocupació" per l'incompliment de les quarantenes. Per aquest motiu, defensa la gestió del macrobrot vinculat a viatges d'estudiants de Mallorca, que va acabar amb més de 4.000 contagiats per tot Espanya. Precisament, aquesta setmana un jutjat de Palma ha citat a declarar la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, per un presumpte delicte de prevaricació i detenció il·legal en relació amb l'aïllament d'estudiants.

Gómez ha defensat la feina feta des del Govern, perquè "es varen prendre les decisions sobre la base de les normes jurídiques i amb la finalitat única de protegir la població".

stats