Societat 19/07/2021

Els bars i restaurants hauran de tancar a la una de la matinada i es tornen a limitar les reunions familiars i socials

El Govern endurirà les multes del Decret 11/2020 contra les botellades i les festes il·legals

4 min
Aglomeracions a Magaluf durant aquest estiu

PalmaLes noves mesures que el Govern ha aprovat aquest dilluns per controlar l'augment de contagis de coronavirus, es dirigeixen sobretot a posar fi a les aglomeracions nocturnes, les botellades i les festes il·legals, que a hores d'ara són el principal focus de contagis a les Balears. Una de les principals restriccions afectarà de ple els bars i restaurants els quals, en lloc de tancar a les dues de la matinada, ho hauran de fer a la una –aquest horari afectarà a qualsevol activitat i no només a l'hostaleria, ja es tracti de concerts, teatres o cinemes–, sempre que la normativa municipal ho permeti. A més, a l'interior dels locals no podran seure més de quatre persones a la mateixa taula –abans ho podien fer sis–, i el límit serà de vuit a l'exterior –abans era de 12–. D'altra banda, les persones no convivents no podran estar juntes ni a espais públics ni privats, exteriors o interiors, de la una de la matinada a les 6 de la matinada, sempre que la incidència acumulada a 14 dies sigui superior a 450 casos per cada 100.000 habitants i que la pressió hospitalària sigui del 10% a les UCI –a hores d'ara és de l'11%– i del 5% a les plantes hospitalàries. En canvi, si la incidència no supera els 350 casos, la prohibició per a les reunions de no convivents serà de dues a sis de la matinada.

El portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha anunciat també que l'Executiu endurirà el decret llei 11/2020 per endurir les sancions contra les botellades i les festes il·legals. Just després de la reunió de la Mesa de diàleg social, Negueruela ha comunicat que dimarts hi haurà un Consell de Govern extraordinari on s'aprovaran les noves multes. Qui participi en una botellada tindrà una sanció mínima de 1.000 euros, que serà de 2.000 si romp la quarantena i de 5.000 en cas que tingui una PCR positiva. La multa mínima també serà de 5.000 euros per als comerços que venguin alcohol a partir de les 22 hores. A més, els propietaris d'habitatges on s'hagin fet festes il·legals estaran obligats a identificar els promotors. Si no, la multa serà per a ells.

El que finalment no s'implantarà serà l'obligació de portar sempre la mascareta als espais exteriors. En aquest cas, el Govern continua endavant amb la normativa del govern espanyol, que permet llevar-se la mascareta sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat d'un metre i mig. El que sí que fa l'Executiu és recomanar que la mascareta s'utilitzi sempre a l'exterior, sense excepcions. "Recomanam que la mascareta s'usi en tot moment. En tot cas, s'ha d'utilitzar sempre excepte que hi hagi una distància d'un metre i mig, amb les excepcions que marca la normativa estatal", ha assenyalat Negueruela.

Negueruela ha insistit que l'objectiu de totes aquestes noves restriccions és "evitar concentracions". "És lògic que es tanqui tota l'activitat a la una de la matinada. A més, afectam el dret de reunió i no de mobilitat", ha explicat quant a les limitacions de trobades entre no convivents també a partir d'aquesta hora. El conseller també ha justificat les limitacions a les terrasses dels bars i restaurants per la variant delta del coronavirus. "Hem vist que aquesta soca és molt contagiosa i la propagació s'ha de contenir en ambients on no hi ha mascareta", ha comentat.

Totes les mesures estaran en vigor com a mínim els pròxims 15 dies, quan el govern les tornarà a revisar en funció de la situació epidemiològica. El que sí que haurà de fer l'executiu serà demanar l'aval del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) per a les restriccions que afecten les reunions familiars i socials.

Patronals i sindicats donen suport a les mesures

La Pimem, la CAEB i els sindicats CCOO i UGT han donat aquest dilluns el vistiplau a les darreres mesures presentades a la Mesa de Diàleg Social perquè van dirigides a frenar l'increment de casos allà on s'estan detectant (botellades i festes il·legals) i no a les empreses, especialment de la restauració.

A la roda de premsa posterior a la Mesa, el president de Pimem, Jordi Mora, ha destacat que el nou paquet de mesures és "adequat, proporcionat i intel·ligent" perquè posa el focus "en hores concretes i determinades". Per part seva, la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, també ha posat l'accent que els empresaris "han fet els deures" i ha donat el seu vistiplau a les noves restriccions perquè els contagis "arriben des del carrer i no són a les empreses".

La temporada

Quant a la manera com la situació sanitària pot afectar la temporada turística, Negueruela ha afirmat amb contundència aquest dilluns matí, després del Consell de Govern, que "tenim temporada". "L'arribada de vols internacionals ha de servir per transmetre tranquil·litat al teixit empresarial", ha continuat, a més de recordar que "companyies com Lufthansa han reforçat els seus vols fins al punt que estam per damunt del 2019".

D'altra banda, el portaveu ha valorat positivament les noves mesures al Regne Unit, les quals "permeten sortir els dobles vacunats". "No són mesures de tancament. Hi ha una obertura total per a les persones amb doble vacunació. Avui és més fàcil sortir per a 35 milions de persones que fa una setmana", ha explicat, encara que també ha recordat que aquesta obertura per als britànics amb pauta completa també implicarà "més competència" amb altres destinacions. Així mateix, Negueruela ha subratllat que la situació és "molt complexa" a Turquia i que les illes gregues tenen "restriccions molt importants" perquè "no tenen capacitat hospitalària".

stats