Societat 25/06/2021

Un concert multitudinari, festes en vaixells i en hotels: així va esclatar el macrobrot a Mallorca

El Govern ha obert un expedient als organitzadors del festival a la plaça de Toros de Palma i investiga nou hotels

3 min
Unas botellada a l'Arenal.

PalmaEl Reggaeton Beach Festival i festes a la costa de l'Arenal de Llucmajor han estat els principals focus de contagi del macrobrot de covid-19 que afecta ja devers 500 estudiants de set comunitats autònomes. El Govern balear ha obert un expedient als organitzadors del concert a la plaça de Toros de Palma, que va omplir els titulars de la setmana passada perquè aglutinava més de 1.000 persones que no mantenien la distància de seguretat ni duien mascareta. S'enfronten a una multa d'entre 60.000 i 600.000 euros, perquè es considera una infracció "molt greu".

Així mateix, l'Executiu illenc ha assegurat en un comunicat que altres espais de contagi han estat diferents festes a l'Arenal, "tant en vaixells com per terra", inclosos nou hotels, que estan sent investigats. Alguns ja han estat inspeccionats en les darreres hores. El portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, ha afirmat que en alguns d'aquests allotjaments s'havien fet festes en llocs comuns i "amb una mala ventilació".

D'altra banda, el Govern assegura que en "les properes hores" instarà el govern espanyol -que és competent en la matèria- que emprengui accions legals contra les agències de viatge de la Península "que hagin pogut organitzar o col·laborar en el desenvolupament de les activitats que incompleixen la normativa covid-19". A més, ha recordat que "l'Arxipèlag és un espai segur gràcies als esforços de tota la seva població" i que "no es permetrà que per la imprudència de pocs, i de qui es lucra gràcies a això, es posin en risc vides humanes i la recuperació econòmica".

Tot i que el brot encara està sent investigat, les primeres indagacions de la Direcció General de Salut Pública apunten que "el primer cas identificat semblaria haver estat un monitor del grup", ha afirmat Javier Arranz. Per tant, es tractaria d'un brot importat. En aquest sentit, el portaveu ha declarat que "no es pot dir que tinguem un brot a Mallorca, sinó que hem estat el lloc on s'han contagiat persones d'altres comunitats".

Per la seva banda, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern, Iago Negueruela, ha assenyalat la Policia Local com l'organisme que "haurà de donar respostes" per la seva actuació per les situacions que han facilitat els macrobrots. En declaracions a TVE, recollides per Europa Press, el conseller ha dit que "les competències en la matèria d'ordre públic corresponen a la Policia Local i són ells els que hauran de donar respostes de què han fet i què no han fet per permetre segons quines situacions".

Baleària es defensa de les acusacions

Diversos dels estudiants que vingueren a Mallorca de viatge d'estudis han apuntat que el vaixell de la naviliera Baleària amb el qual varen arribar a l'illa podria ser el focus del contagi, perquè "no tenien seients per a tots i havien d'estar junts sense poder respectar les distàncies de seguretat". Davant d'aquestes acusacions, la naviliera ha emès un comunicat en què defensa que tots els estudiants que viatjaren en els seus vaixells tenien un seient reservat. A més, ha denunciat que durant el trajecte la tripulació els va haver de cridar l'atenció en reiterades ocasions perquè no respectaven les mesures de seguretat.

En referència a la reserva de les butaques, la naviliera ha explicat que els viatges d'estudis han estat contractats a través d'agències de viatges i han remarcat que tots els passatgers tenien seient reservat i es va seguir el protocol contra el covid. En el comunicat, Baleària subratlla també que la naviliera va complir "en tot moment" les mesures sanitàries i que, en contra del que se'ls acusa, en cap viatge han superat la capacitat màxima de viatgers permesa.

stats