Un brot multitudinari afecta 57 estudiants catalans després d'un viatge de final de curs a Menorca

Salut confirma també una vintena de joves contagiats pel brot massiu de Mallorca

3 min
Diverses persones passegen per Ciutadella la vigília de Sant Joan

BarcelonaNou “brot multitudinari” arran d’un viatge de final de curs. Fins a 57 estudiants d’uns quants centres educatius de Barcelona s’han contagiat de coronavirus en un viatge de final de curs a Menorca entre el 12 i el 18 de juny, i hi ha identificades 262 persones com a contactes estrets, segons el balanç de Salut al tancament d‘aquesta edició. A banda, també s’han confirmat 22 contagis entre estudiants relacionats amb un segon macrobrot, en aquest cas a Mallorca, que ja afecta més de mig miler de joves de vuit comunitats autònomes.

De moment, entre els estudiants procedents de Mallorca hi ha 14 joves de Barcelona positius i 8 més de la Catalunya Central. Tots haurien estat a l'illa entre els dies 11 i 20 de juny. A causa d'aquests contagis, hi ha identificats 204 contactes estrets, segons Salut, que remarca que es tracta de casos lleus amb poca simptomatologia o bé asimptomàtics.

En el cas de Menorca, malgrat haver-hi 57 positius confirmats de moment, la xifra podria superar el centenar i afectaria alumnes d'una quinzena de centres educatius, entre els quals les escoles Viaró (Sant Cugat), Betània Patmos i Santa Isabel (Barcelona). El pare d'una noia afectada ha explicat a aquest diari que s'havien autoorganitzat en grups petits d'amics i amigues per celebrar que havien acabat la selectivitat i que, un cop a l'illa, van coincidir amb gent de la seva edat a les cases i apartaments que havien llogat i en algunes activitats. Segons aquest pare, la majoria de joves són asimptomàtics i van saber que s'havien contagiat quan ja havien tornat a Catalunya. "Al tornar, algú va dir que es trobava malament i es va estendre el pànic", resumeix.

Desaconsellats els viatges d'estudiants

Segons Salut, l'episodi de Menorca "no té relació aparent" amb el macrobrot que s'ha produït a l'illa de Mallorca, que ja supera el mig miler de contagis en total a Espanya. Ara s'engegarà un "bon estudi epidemiològic" per fer el seguiment, ha remarcat Salut, que ha fet una crida als joves procedents d'aquests viatges a col·laborar amb els equips sanitaris i ha demanat als col·lectius no vacunats que actuïn amb prudència.

El gran brot de contagis a Mallorca va portar ahir el ministeri de Sanitat a recomanar la suspensió de tots els viatges de final de curs. La ponència d'alertes, que dijous al migdia va reunir el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, va aconsellar que els grups d'estudiants que encara no han iniciat els viatges no els facin, perquè "el risc de transmissió al mateix entorn on s'estan produint els casos és alt". Tot i això, no queda clar si la recomanació de no viatjar és només per a Mallorca o per a qualsevol destinació. Fonts de Sanitat insisteixen que la cosa més important és que es guardin les mesures de seguretat, atès que el brot a Mallorca es va produir en esdeveniments multitudinaris.

La ponència d'alertes també va decidir ahir que als que han participat o estan participant en els viatges de final de curs a Mallorca se'ls tractarà com a contactes estrets i, per tant, quan en tornin s'hauran de fer una prova de coronavirus –si és negativa, caldrà repetir-la entre 24 i 48 hores després– i fer deu dies de quarantena a casa. El ministeri també valora la possibilitat de fer cribatges a les persones "relacionades amb aquests viatges" que ara encara són a Mallorca.

Més de 500 contagis en el macrobrot de Mallorca

Pel que fa als contagis associats al brot de coronavirus generat per un viatge d'estudiants a Mallorca segueixen augmentant i ja afecten més de mig miler de persones de vuit comunitats autònomes. Madrid és, per ara, el lloc on més positius s'han trobat: 320 persones, segons la directora general de Salut Pública de la comunitat, Elena Andradas. Els joves, d'entre 17 i 19 anys, provenien de 31 instituts diferents i es varen allotjar en vuit hotels de l'illa, informa Europa Press. A banda dels casos esmentats a Catalunya, a Galícia s'han confirmat 50 casos associats al brot; al País Basc 49, a l'espera dels resultats del cribratge que fan aquest divendres als 300 contactes estrets dels estudiants; el País Valencià ha comunicat 32 casos; Múrcia 18; Aragó 10 i Castella la Manxa 12. A més, el govern andalús ha aïllat 476 joves que havien estat en aquest viatge i ja s'han començat a fer les PCR per detectar possibles infectats.

  

stats