Societat 25/06/2021

El macrobrot entre estudiants que viatjaren a Mallorca ja ha provocat gairebé 500 contagis

Les primeres investigacions apunten que es tracta d'un brot importat i que el primer cas podria ser un monitor del grup

3 min
Turistes a la Platja de Palma, en una imatge d'arxiu.

PalmaEls contagis associats al brot de coronavirus generat per un viatge d'estudiants a Mallorca augmenten i ja afecten 482 persones a set comunitats autònomes. Madrid és, per ara, el lloc on més positius s'han trobat: 320 persones, segons la directora general de Salut Pública de la comunitat, Elena Andradas. Els joves, d'entre 17 i 19 anys, provenien de 31 instituts diferents i es varen allotjar en vuit hotels de l'illa, informa Europa Press.

D'altra banda, a Galícia s'han confirmat 50 casos associats al brot; al País Basc 49, a l'espera dels resultats del cribratge que fan aquest divendres als 300 contactes estrets dels estudiants; el País Valencià ha comunicat 32 casos; Múrcia 18; Aragó 10 i Castella la Manxa 12. A més, el govern andalús ha aïllat 476 joves que havien estat en aquest viatge i ja s'han començat a fer les PCR per detectar possibles infectats.

Brot importat

La investigació per part de l'equip de rastrejadors de les Illes encara roman oberta, però els primers indicis mostren que "el primer cas identificat semblaria haver estat un monitor del grup", ha afirmat el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz. Per tant, es tractaria d'un brot importat. En aquest sentit, Arranz ha afirmat que "no es pot dir que tinguem un brot a Mallorca, sinó que hem estat el lloc on s'han contagiat persones d'altres comunitats".

El Govern balear ja ha identificat locals on es varen trobar els joves i hi ha pogut haver irregularitats, ha assegurat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, en una entrevista a la Cadena Ser. En aquest sentit, ha afirmat que "ja s'actua" i que s'enviaran els "cossos d'inspecció pertinents". Així mateix, ha recordat que les sancions pels incompliments greus de la normativa pel covid-19 són "altíssimes". "Veurem les conseqüències de què es pugui comprovar", ha dit per acabar.

Tot i que no ha especificat quins llocs podrien haver comès aquests incompliments, el doctor Arranz ha dit que els joves s'han ajuntat en algunes zones dels hotels on no estava permès i també ha parlat de "festes en llocs mal ventilats". Davant d'aquesta situació, Salut ha decidit fer cribratges massius als treballadors als hotels i no descarta també cribrar "altres empreses que hagin fet alguna activitat de risc", ha afirmat el portaveu Javier Arranz.

Cap cas mallorquí

El Servei d'Epidemiologia del Govern no ha identificat cap cas relacionat a les Illes Balears. Així i tot, la investigació continua oberta i el Govern "manté la vigilància habitual". L'important, ha remarcat el doctor Arranz, és "evitar que hi hagi transmissió comunitària". Cal recordar que el brot es va originar després que els joves coincidissin en "diferents esdeveniments multitudinaris". Un dels llocs on es varen trobar els estudiants va ser el carrer de Pere Maimó, a l'Arenal de Llucmajor.

El Ministeri de Sanitat va reunir ahir la ponència d'alertes i va recomanar suspendre els viatges de final de curs a Mallorca perquè "el risc de transmissió en el mateix entorn en què es produeixen els casos és alt", apuntaven en un comunicat. A més, els que han participat o participen en els viatges de final de curs a Mallorca se'ls tracta com a contactes estrets i, per tant, en tornar s'han de fer una prova de coronavirus –si és negativa, caldrà repetir-la entre 24 i 48 hores després– i fer 10 dies de quarantena a casa.

Un brot a Catalunya arran d'un viatge d'estudis a Menorca

A Catalunya també s'ha detectat un nou "brot multitudinari" arran d'un viatge de final de curs a Menorca. Fins a 24 estudiants de diversos centres educatius de Barcelona s'han contagiat de coronavirus en un viatge que van fer entre el 12 i el 18 de juny, i 40 més esperen els resultats. El departament de Salut de Catalunya ha dit que no divulgarà el nom dels instituts afectats perquè els centres no tenen cap vinculació amb l'organització dels viatges, que van ser organitzats pels mateixos alumnes de forma particular creant grups de WhatsApp i contactant amb agències de viatges especialitzades amb aquests tipus d'esdeveniments.

stats