Política 23/03/2021

Yllanes fa un repàs de la seva gestió i oblida mencionar la prohibició del dièsel

El vicepresident preveu que les Balears rebin 300 milions d'euros de l'Estat per a transició energètica

2 min
El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Models Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, en el Parlament

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha comparegut aquest dimarts davant del ple del Parlament per explicar les polítiques que du a terme per lluitar contra el canvi climàtic i en matèria de transició energètica. Però Yllanes ha oblidat en la seva exposició mencionar la prohibició del dièsel a les Illes, la qual figurava a la Llei balear de canvi climàtic i va quedar en suspens després que l'Estat amenaçàs de dur la norma al Constitucional. Cal recordar que, després que el Govern reconegués que havia envaït competències estatals amb aquesta prohibició, l'acord entre les dues administracions va ser que la Llei estatal de canvi climàtic permetés tirar endavant les limitacions que incloïa la norma illenca: prohibició dels vehicles dièsel a partir del 2025 i dels de benzina a partir del 2035 –en ambdós casos, amb referència a l'entrada de nous vehicles a les Illes, mentre que els antics podrien circular fins al 2050–.

Per part seva, el projecte de llei de canvi climàtic del govern espanyol no especifica que aquesta prohibició sigui possible a les Balears i es limita a apuntar que "les comunitats autònomes insulars, considerant la seva vulnerabilitat davant del canvi climàtic", podran demanar a l'Estat "restriccions en el seu àmbit territorial de la circulació de turismes i furgonetes". Yllanes no n'ha fet cap menció durant la seva intervenció inicial, però després ha hagut de respondre als requeriments del diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà, qui li ha demanat suport per a l'esmena que el seu partit presenta al projecte de llei espanyol –a través del Grup Parlamentari Republicà– perquè hi inclogui específicament la prohibició balear.

"Estam contents perquè vàrem aconseguir que no es presentàs un recurs d'inconstitucionalitat per part de l'Estat", ha comentat Yllanes. "Estam pendents que la llei estatal de canvi climàtic es pugui aprovar al Congrés dels Diputats per poder negociar el tema de la prohibició del dièsel el 2025", ha afegit. El vicepresident s'ha compromès també a defensar l'esmena dels ecosobiranistes.

300 milions per transició energètica

Yllanes també ha explicat que preveu que les Balears rebin 300 milions d'euros de l'Estat per avançar en transició energètica i ha explicat que aquests recursos permetran un gran increment de les energies renovables a les Illes. "És una gran oportunitat per diversificar la nostra economia i crear un model productiu més fort i sostenible", ha afegit. L'objectiu serà aconseguir que l'any 2023 un 25% de la producció energètica de les Balears sigui de fonts renovables.

stats