Política 19/11/2019

El Govern deixa en suspens la prohibició del dièsel a partir del 2025 fins que la legislació espanyola de canvi climàtic ho permeti

El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius assegura que l'Estat acabarà respectant la restricció de la normativa balear

Maria Llull
2 min
Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes, aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa restricció a les Balears dels vehicles dièsel a partir del 2025 queda en suspens fins que ho permeti la llei espanyola de canvi climàtic que haurà d'elaborar el futur govern presidit per Pedro Sánchez, segons es va acordar en la comissió bilateral amb l'Estat per tal d'evitar un recurs d'inconstitucionalitat. Així ho han reconegut aquest dimarts fonts de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, després que el portaveu adjunt del PP, Toni Costa, hagi demanat per aquest tema al també vicepresident, Juan Pedro Yllanes.

Malgrat això, Yllanes ha assegurat que "l'Estat respectarà la limitació de l'1 de gener del 2015" i que la llei espanyola de canvi climàtic inclourà "una normativa específica perquè les comunitats insulars puguin adaptar les restriccions als seus territoris".

"Vostès varen pactar en la comissió bilateral deixar en suspens aquesta disposició abans del 22 de novembre perquè Sánchez no la portàs al Constitucional", ha indicat Toni Costa, qui ha demanat "mesures incentivadores" en lloc de prohibicions.

El comunicat del Ministeri de Política Territorial

El Ministeri de Política Territorial del govern espanyol ha informat de la suspensió de la prohibició dels vehicles dièsel a partir del 2025 mitjançant un comunicat. Cal afegir que la disposició de la llei balear que ha estat suprimida també incloïa la prohibició dels vehicles de benzina a partir del 2035.

Les patronals de fabricants (Anfac), de concessionaris (Faconauto) i d'empreses de lloguer de cotxes (Aneval) han fet costat a aquesta suspensió del calendari legislatiu balear. Segons Anfac, aquesta decisió "contribueix a eliminar la incertesa provocada entre els consumidors per aquesta prohibició taxativa a les Illes i que afecta negativament les vendes".

Faconauto creu que l'acord "servirà per tornar la certesa als consumidors de les Illes, que podran triar, sense por, qualsevol de les tecnologies disponibles en l'actualitat per resoldre la mobilitat".

Per part seva, Aneval ha apuntat que la normativa marcava per a l'any vinent que el 2% de les compres de vehicles de les empreses de lloguer per a les Balears fossin elèctrics.

Segons el comunicat del Ministeri de Política Territorial, el motiu de la suspensió és que aquesta disposició envaïa competències exclusives de l'Estat, com la regulació en matèria de trànsit i la circulació de vehicles de motor, i l'establiment de les bases i la coordinació general de l'activitat econòmica.

La nota precisa que qualsevol limitació a la circulació pel territori estatal o d'una comunitat autònoma "no és competència autonòmica, sinó de l'Estat".

L'acord serà traslladat al Tribunal Constitucional i es publicarà tant en el Butlletí Oficial de l'Estat com en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

stats