La por de comprar un dièsel enfonsa les vendes d'aquest segment a les Illes

A Balears es varen comercialitzar en el primer trimestre només 1.494 turismes de gasoil, una caiguda d'un 47% sobre l'any anterior

Les Illes han registrat durant els tres primers mesos de l'any unes vendes de 8.355 cotxes davant els 11.399 comercialitzats el mateix període de l'any passat, una caiguda del 26% que, a més, deixa ben clara la tendència a la baixa dels vehicles amb motor  dièsel , que ja només suposen un 18% de les vendes.

Dels 8.355 cotxes venuts només 1.494 eren turismes   dièsel , mentre que els de motor de benzina sumaren 5.922 unitats, un 70% del total. També destaca la forta pujada dels vehicles híbrids, elèctrics i de gas, que ja representen el 6,3%, amb un total de 530 turismes comercialitzats. Fa només un any, els  dièsel  encara representaren un 25% (2.796 unitats) del total, mentre que els d'altres combustibles només eren un 3,6% (416). Els de benzina ja eren  els dominadors, amb un 69% del mercat (7.908).

Aquestes dades signifiquen que la major caiguda de vendes s'ha produït en el segment de  dièsel , que ha baixat un 47% en les vendes davant el 26% de la caiguda mitjana.

"S'ha estès la idea equivocada que el dièsel contamina més"

Josep Oliver, responsable de màrqueting de Proa Grup, destaca que en  aquests moments  hi ha molta por de comprar un vehicle dièsel perquè "s'ha  estès  la idea equivocada que contamina més". Segons Oliver, hi ha "una espècie d'histèria col·lectiva" contra aquest tipus de motor que en dificulta les vendes,  sobretot  en un moment  que  el mercat no està a l'alça. Els fabricants i els venedors de cotxes destaquen que aquesta tecnologia encara està en marxa i que ofereix motors de gran fiabilitat i baixes emissions contaminants.  " A Proa Grup, que som concessionaris de Hyundai, aquesta baixada no ens ha afectat tant com a altres marques,  com  per exemple Volkswagen, que són molt potents en el segment de motors dièsel", explica.

Pel que fa a altres tipus de motors, principalment híbrids i elèctrics, Oliver reconeix que les vendes encara són baixes, però que es tracta d'un segment en creixement  en el qual  les marques competeixen per  posicionar -se amb vista al futur.

Si  anam  una mica enrere en el temps,  veim  que el 2015 els  de motor de gasoil  suposaven a les Illes un segment similar al de benzina. En aquell exercici es varen vendre 8.224 turismes a les Illes, 4.560 dels quals eren de motor de benzina, un 55% del total. Els de gasoil varen ser 3.697, un 45% del mercat. Els vehicles amb altres tipus de combustibles pràcticament no es comercialitzaven, amb unes vendes de 20 unitats.

El sector de la venda de cotxes detecta l’alentiment econòmic

Tenint en compte tots els tipus de vehicles i no només els turismes, el pes dels dièsel puja una mica, ja que dels 11.399 vehicles venuts, 2.796 eren d'aquesta tecnologia, un 25% del total. Els de benzina continuen sent els més populars, amb 7.908 unitats, un 69% del total. Els d'altres combustibles sumen 610 vehicles, un 5,3% de les vendes.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF