Política 20/11/2019

La marxa enrere en la prohibició del dièsel divideix el Govern

MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca critiquen la suspensió del vet a la venda d'aquest tipus de vehicles a partir del 2025

Maria Llull
2 min
El Govern ha acordat amb Madrid suspendre la prohibició dels vehicles dièsel a partir del 2025

PalmaLa suspensió de la prohibició de la venda de vehicles dièsel a les Balears a partir del 2025 ha obert un nou front en el Govern i se suma als desacords sobre la distribució dels doblers de l'impost de turisme sostenible. Tant MÉS per Mallorca com MÉS per Menorca han mostrat malestar amb l'acord entre l'Executiu balear i Madrid per tal d'evitar que la llei balear de canvi climàtic i transició energètica acabi al Tribunal Constitucional.

"No és una mesura que ens agradi", ha dit el diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, aquest dimecres després de la reunió de la Junta de portaveus del Parlament. "Hi ha un compromís de Madrid d'incloure una disposició a la llei estatal de canvi climàtic, però no hi ha garantia que s'aprovi abans del 2025 ni que hi hagi majoria perquè sigui així", ha afegit. Segons Ferrà, el Govern balear "s'ha precipitat" i "deixa en mala posició els companys que lluiten per tirar endavant lleis a altres comissions bilaterals", com és el cas de la llei de residus.

Per part seva, el portaveu del grup mixt i diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha qualificat l'acord per suspendre la prohibició del dièsel d'"incomprensible" i "inadmissible". "Havia de ser una de les grans fites d'aquesta llei, i demanarem explicacions", ha afegit.

La diputada del PSIB Sílvia Cano ha reiterat que la voluntat del govern espanyol –en funcions– és que la llei estatal "pugui recollir i emparar el que s'ha legislat a les Illes Balears". Segons Cano, "la llei de canvi climàtic serà una de les primeres que aprovarà el nou executiu", segons recull "el preacord entre el PSOE i Podem", i "inclourà aquesta especificitat".

Fonts de Podem han assenyalat que aquesta negociació ha evitat que la llei balear acabi al Constitucional. "Hem quedat que la pròxima llei estatal de canvi climàtic especificarà que a les Illes Balears es podran regular aquesta mena de qüestions a causa del fet insular", afegeixen.

stats