Política 23/10/2019

L'Estat renuncia a dur al Tribunal Constitucional la prohibició del dièsel a les Balears

La ministra Teresa Ribera i el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, varen arribar a un acord perquè es pugui desenvolupar la iniciativa

K. O.
1 min
Retencions en una autovia a Palma en una imatge d’arxiu.

PalmaEl govern espanyol ha renunciat a dur al Tribunal Constitucional (TC) l'article de la Llei de canvi climàtic de les Illes Balears que aposta per la prohibició del dièsel a partir del 2025. La ministra de Transició Ecològica i el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, varen acordar aquest dimarts a Madrid que no s'impugnarà la llei, però encara falta que el govern espanyol ofereixi al Govern balear un acord interpretatiu que establirà definitivament com queda la prohibició del dièsel.

La llei climàtica, però, va més enllà de la prohibició del dièsel, perquè també preveu que es prohibeixi l'entrada de nous vehicles de benzina a partir del 2035. Però tant els vehicles de dièsel com els de benzina que hagin accedit a les Balears abans del 2025 i el 2035 respectivament podran circular-hi fins al 2050, data prevista per assolir un parc mòbil descarbonitzat al 100%. D'altra banda, les empreses de lloguer estan obligades a incloure de manera progressiva vehicles elèctrics o no contaminants a partir del 2020 fins a arribar al 100% de la flota el 2035.

Cal recordar que l'Estat ja va fer marxa enrere i renuncià a recórrer contra la Llei de residus balear al TC, de manera que el Govern sí que podrà desenvolupar els dos articles que preveuen eliminar les bosses molt lleugeres de plàstic que es fan servir per envasar la fruita als establiments comercials, i també podrà establir una taxa per als qui generen més residus per a l'any 2021.

stats