Política 16/10/2019

L'Estat fa marxa enrere i permetrà que les Balears eliminin les bosses de plàstic de la fruita

Els dos governs han arribat a un acord i l'executiu espanyol no recorrerà contra els dos articles de la Llei de residus al Tribunal Constitucional

Ara Balears
1 min
El menjar no es llença

PalmaL'Estat fa marxa enrere i ha renunciat a recórrer contra la Llei de residus balear al Tribunal Constitucional. El Govern sí que podrà desenvolupar els dos articles que preveuen eliminar les bosses molt lleugeres de plàstic que es fan servir per envasar la fruita als establiments comercials, i també podrà establir una taxa per als qui generen més residus per a l'any 2021. Fins ara el govern espanyol considerava que la Comunitat no tenia competències, però els dos executius han arribat a un acord, i l'Estat no enviarà al TC la normativa balear fins que el tribunal no es pronunciï sobre la Llei de residus de Navarra, segons ha avançat IB3 i ha confirmat l'ARA Balears.

El director general de Residus, Sebastià Sansó, ha destacat que l'Estat "ens ha donat la raó". La llei balear és més restrictiva que l'estatal perquè no permetrà la distribució de bosses de plàstic de cap mena i tampoc de compostables, mentre que la normativa espanyola sí que deixarà que es venguin les compostables i les de plàstic per envasar la fruita, la verdura o altres productes a granel.

Sobre el pagament per generació, o sigui, que els ajuntaments apliquin taxes segons com els ciutadans gestionen els residus, l'Estat assegura que és l'únic que hi té competències per legislar. "Mai ho havíem posat en dubte", ha recordat Sansó, i ha afegit que "s'inclourà un nou apartat interpretatiu que digui això".

stats