Política 09/06/2023

Vicenç Vidal: "S'ha de ser coherent, no es pot dir una cosa aquí i una altra a Madrid"

MÉS per Mallorca aporta el cap de llista, Esquerra Unida el segon i Més per Menorca el tercer membre de la candidatura

2 min
El candidat de Sumar-MÉS a les generals, Vicenç Vidal

Palma"Hem de ser un front ampli i necessitam tothom. Esper que Podem, que negocia des de l'àmbit estatal, s'hi sumi". Una vegada acordada completament la coalició Sumar-MÉS, el cap de llista de la candidatura al Congrés per les Balears, Vicenç Vidal, es manté a l'espera de la formació morada, que està duent les negociacions al límit. Aquest divendres és el darrer dia per registrar les coalicions, i la direcció de la formació morada finalment ha donat el vistiplau a la coalició, però exigeix "aixecar el veto" a Irene Montero.

No es coneixen més noms de la candidatura a banda del de Vidal, però s'espera que el segon membre sigui d'Esquerra Unida i el tercer, de Més per Menorca. Per part d'Ara Eivissa, seria un independent. Gent per Formentera, pels mateixos estatuts, no pot tenir coalicions que superin l'àmbit municipal, així que ja entrava a les previsions que aportàs algun nom independent.

"Hem de ser conscients del context, saber llegir els resultats de les eleccions amb l'embat que ve de la dreta. Tenim clar que hi hem de ser", ha apuntat Vidal. Ha destacat els tres acords principals als quals ha arribat amb Sumar: poder defensar "l'agenda balear" al Congrés dels Diputats, "ser coherent amb les reivindicacions, ja que estam cansats de dobles discursos, dir una cosa aquí i una altra a Madrid", i un bloc de polítiques conjuntes "d'esquerres", un marc programàtic comú". "Ha estat una negociació senzilla, no s'ha discutit sobre llistes ni doblers, sinó sobre idees polítiques", ha destacat. Així, Sumar-MÉS tindrà plena llibertat de vot per a les qüestions que afectin directament a les Balears, tot i estar integrat en el grup parlamentari de Yolanda Díaz.

El candidat de Sumar-MÉS creu que la necessitat d'aquesta coalició respon a dues "emergències". Una emergència democràtica, "entre els que entenem la llibertat d'una manera diferent enfront dels que volen tornar a la foscor", i una emergència territorial que contraposa el model "d'aquells que volen recentralitzar amb els que creim que s'ha de poder decidir des de les Balears". Què seria irrenunciable? "Les Balears necessiten un finançament just i ser reconegudes amb la seva singularitat".

Podem Balears i les dimissions

S'espera que aquest dissabte la direcció autonòmica de Podem dimiteixi. Després del desastre electoral del 28-M, amb només un diputat al Parlament, la cúpula va planejar una dimissió en diferit, amb la convocatòria per a demà del Consell Ciutadà Autonòmic (CCA), que reuneix 29 membres, entre els quals figuren els nou de l'executiva. Inicialment, van dir que posaven els càrrecs a disposició, i membres de la formació van reconèixer que, "a la pràctica, significava dimitir". Així i tot, des de la direcció estatal ho van desmentir.

stats