Política 29/05/2023

La desfeta de l'esquerra és la d'Unides Podem

La formació cau estrepitosament, queda només amb un diputat per Menorca i la candidata a la presidència del Govern no entra en el Parlament

2 min
Unides Podem es queda únicament amb un diputat, que és per Eivissa

PalmaDe 41.824 vots el 2019 a 19.552 el 2023. De sis escons fa quatre anys a únicament un. La davallada estrepitosa d'Unides Podem (UP) ha facilitat el canvi de cicle polític a les Balears, juntament amb la desaparició de Ciutadans i d'El Pi. La coalició entre Podem i Esquerra Unida només manté el diputat per Menorca, en mans de Cristina Gómez. Fins i tot, la candidata a la presidència del Govern, Antònia Jover, queda fora del Parlament, com Patricia Guasp (Ciutadans) i Josep Melià (El Pi).

A les anteriors eleccions autonòmiques, la coalició d'esquerra ja va sofrir una forta davallada després dels deu escons assolits el 2015 –ajudats per l'onada que tenia aquella 'nova política' que, en aquesta ocasió, ha fracassat. Així, ha passat d'obtenir fa quatre anys tres representants per Mallorca, dos per Menorca i un per Eivissa a només mantenir el de Menorca. En els comicis d'aquest diumenge, ha tret menys d'un terç dels vots de fa vuit anys i ha perdut nou escons.

Aquesta pèrdua de força parlamentària d'UP no ha alimentat la representació del PSIB i MÉS per Mallorca, que han salvat els mobles. Mentre que els socialistes perden només un diputat (18) i fins i tot guanyen quasi 200 vots al tancament d'aquesta edició, els ecosobiranistes són l'única formació del Govern de Francina Armengol que manté els seus escons, tot i haver perdut poc més de 2.000 electors.

El futur del partit a les Illes és incert, ja que a les grans institucions només manté l'escó del Parlament i un conseller al Consell d'Eivissa. A Mallorca i Menorca desapareix. Les cares llargues regnaven a la seu de la formació, a Palma, i Jover ja ha anunciat que aquesta setmana es convocarà l'executiva per "analitzar el que ha passat i veure els motius de la baixada". La líder de Podem ha admès que els resultats han estat "molt pitjors" del que s'esperava i ha reconegut que "no hem aconseguit arribar a la població".

Hi ha hagut una desconnexió entre Unides Podem i el seu electorat, que ni l'enorme presència dels màxims dirigents estatals han pogut capgirar: les Illes han estat l'única comunitat que ha comptat amb la presència de Ione Belarra (secretària general de Podem i ministra de Drets Socials), Irene Montero (ministra d'Igualtat), Yolanda Díaz (vicepresidenta segona del govern espanyol i impulsora de Sumar) i Pablo Iglesias (exlíder de la formació morada) en aquesta campanya electoral. Ni els desitjos de Díaz sobre Jover –"serà una magnífica consellera", en comptes de presidenta, va dir– es faran realitat.

La 'nova política' ha envellit amb rapidesa

La nova política que varen representar Unides Podem i Ciutadans fa uns anys, que fins i tot varen arribar a disputar els lideratges dels blocs de la dreta al PSOE i al PP a escala estatal, respectivament, ha envellit aviat i a les Balears pràcticament ha desaparegut. La formació taronja ha confirmat les pitjors expectatives: ha passat de 42.519 vots i 5 escons a 6.035 paperetes (1,35%) i la desaparició del Parlament.

stats