Política 01/06/2023

La cúpula de Podem diu ara que posar el càrrec a disposició del partit no és dimitir

Fonts del partit han assegurat aquest matí que es tractava d'una dimissió

3 min
Podem ha fet la primera roda de premsa després del fracàs electoral: "Assumim els resultats"

PalmaContinua el serial al voltant de Podem i la reacció dels seus dirigents a les Balears després del fracàs electoral del partit morat el 28-M. Han estat dies d'un hermetisme absolut, el qual s'havia de rompre amb una convocatòria urgent aquest dijous, quan la coordinadora autonòmica de la formació, Antònia Jover, ha comparegut amb la resta de l'executiva per explicar què passarà a partir d'ara. Però la confusió no tan sols no ha acabat, sinó que les declaracions de Jover l'han augmentada. La dirigent ha explicat que els nou membres de l'executiva han posat el càrrec a disposició del Consell Ciutadà Autonòmic (CCA), el màxim òrgan de direcció del partit, que s'ha convocat el 10 de juny. Dit això, fonts de Podem han assegurat que es tractava d'una "dimissió a la pràctica", però ho han negat hores després. La conclusió és que a hores d'ara no se sap si han dimitit o no. Sigui el que sigui, s'ha de ratificar dia 10.

"Assumim la responsabilitat de no haver traslladat l'alegria i l'esperança necessàries. Es demostra que sense Podem no és possible reeditar el Pacte, som l'únic partit amb valentia per tirar endavant polítiques d'habitatge i transport públic". Aquestes han estat les primeres paraules de Jover en roda de premsa. Així les coses, es podria arribar a les eleccions del 23 de juliol amb la mateixa estructura de partit, ja que "no pot estar desmuntat per les primàries enmig de la campanya", ha afirmat Jover. S'espera que l'actual direcció arribi als comicis generals –no s'han apuntat noms per a les candidatures– i a partir del 23-J s'iniciï un procés de primàries perquè s'estableixi una nova coordinació. Aquesta serà, igualment, una decisió del CCA: es pot decidir que el mateix 10 de juny tota l'executiva deixi els càrrecs o que s'esperi fins que passin les generals. Cal destacar que nou dels 29 membres del CCA són l'executiva.

Segons els dirigents de Podem, l'abstenció ha estat la principal causa de la pèrdua de votants, més que el transvasament de vots a altres partits, tot i admetre també que els candidats "no eren gaire coneguts". A més, argumenten que l'onada de dretes "a tot Europa i Espanya" hi ha jugat un paper. "Les propostes que hem fet són correctes, potser no les hem sabudes fer arribar prou a la ciutadania, i la ciutadania no ha premiat la gestió que hem fet", ha destacat.

Per què s'ha tardat quatre dies a donar explicacions? Jover detalla que ha estat decisió seva. "Vaig considerar que havia de donar el dilluns per descansar, va ser una derrota que ens ha fet mal", ha assenyalat. El dimarts va convocar l'executiva per a dimecres, i d'aquí al pròxim 10 de juny amb el Consell Ciutadà, respectant els terminis del partit. Sosté que l'única diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, que va demanar aquest dimecres l'assumpció de responsabilitats, a la reunió d'ahir no va reclamar dimissions. A més, davant les crítiques del vicepresident del Govern i cap de llista el 2019, Juan Pedro Yllanes, i també d'exdiputats de Podem com Laura Camargo i Carlos Saura, s'ha limitat a dir que "qualsevol ciutadà pot donar opinions", ja que no són militants.

El partit ha convocat el màxim òrgan de direcció per posar els càrrecs a disposició

A l'expectativa de Sumar

Ja hi ha hagut els primers contactes entre Ara Més i Sumar per una candidatura conjunta per a les eleccions generals, que no suposaria una dissolució o integració dins la plataforma de Yolanda Díaz. "MÉS no és Podem, nosaltres hem d'encapçalar les convocatòries", ha indicat Jover. S'ha mostrat "convençuda" que s'arribarà a una confluència i que aquests dies "es tancarà l'acord". "Anirem junts a les generals", ha subratllat.

stats