Política 14/06/2023

Prohens no es vol sumar al degoteig de coalicions amb Vox: "No feim cap catxa, no som el País Valencià"

Des de les files populars admeten que l'enviament d'emissaris per part del partit d'Abascal "no ajuda", tot i que aquests dies hi ha hagut avenços

2 min
Marga Prohens i Antoni Costa (PP) el dia que es van reunir amb tots els partits al Parlament

PalmaEl PP balear es mostra inflexible en una qüestió que consideren "essencial" a l'hora d'arribar a un acord amb Vox per investir Marga Prohens: governar en solitari. El pacte de govern PP-Vox que es va assolir aquest dimarts al País Valencià no ha inquietat les files populars. La cosa va de models: Jorge Campos vol implantar el de Castella i Lleó, que significa entrar a l'Executiu, i Prohens es decanta pel de la Regió de Múrcia, que dona peu a un suport extern de l'extrema dreta. Què ha possibilitat aquesta diferència? A Castella i Lleó i el País Valencià, l'esquerra suma més que el PP, mentre que a la Regió de Múrcia, no, un fet que també es dona a les Balears (26 diputats del PP pels 25 de l'esquerra). "No feim cap catxa", remarquen des del PP.

L'ordre de Santiago Abascal és clara, i més després del que ha succeït a les terres valencianes: s'ha d'entrar en el govern de les Balears, però també en el d'Extremadura i Aragó. "És el camí a seguir", va piular Campos a les xarxes socials. Així i tot, des del PP mantenen la mateixa posició, i afirmen: "No hi haurà conselleries de Vox". Al País Valencià l'extrema dreta es quedarà amb Educació, Serveis Socials i Agricultura. Fins i tot, el PP balear està disposat a una repetició electoral si Vox s'enroca a reclamar l'entrada en el Govern. A més, admeten que l'enviament d'una emissària de Madrid per part del partit d'Abascal per pilotar les negociacions "no ajuda".

Tot i que no hi ha una data oficial per iniciar la taula de negociació entre els dos partits, ja que Vox va plantar el PP perquè Prohens no hi va assistir, els contactes entre les formacions no ha cessat, i s'han produït certs avenços. S'espera que aquesta setmana es dugui a terme la trobada. "Tenim temps, i ja es van mostrant les cartes", expliquen des de les files populars. No hi ha línies vermelles prèvies, però els interlocutors "saben que hi ha temes en què no es pot cedir". Del que s'està parlant ara mateix és de qüestions programàtiques i de la composició de la Mesa del Parlament, que s'haurà de constituir el pròxim 20 de maig.

PP i Vox arriben a pactes municipals

Prohens ja va afirmar després de reunir-se amb els partits que havia donat llibertat als municipis per arribar als pactes de govern. Fins al moment, el PP i Vox compartiran Consistori a Alcúdia, Calvià i Marratxí. En aquest darrer cas, no s'ha fet encara un acord programàtic ni de repartiment de regidories, simplement han confirmat que formaran una coalició de govern. L'altre Consistori que es troba en negociacions és el de Llucmajor. Si es consumàss, tota l'àrea metropolitana de Palma estaria governada pel PP i Vox. A més, s'està a l'espera del que succeeixi a Palma.

stats