Política 09/06/2023

El PP, disposat a anar a eleccions si Vox s'enroca a entrar en el Govern

"Si ens hem d'asseure per negociar-ho quasi tot, que sigui directament a l'Executiu", manté l'extrema dreta

2 min
aime Martínez, Marga Prohens i Llorenç Galmés, compareixen devant els mitjans per valorar els resultats electorals.

PalmaAra com ara, les posicions entre el PP i Vox per negociar la investidura de Marga Prohens continuen molt allunyades. Els populars cerquen l'abstenció perquè consideren que les eleccions els han donat una majoria suficient per governar, mentre que l'extrema dreta vol continuar el model de Castella i Lleó. Així i tot, fonts del partit d'extrema dreta reconeixen que això no significa tenir la mateixa quota de poder que a la comunitat castellana (presidència de la Cambra, vicepresidència del govern i tres conselleries), sinó directament entrar en el Govern.

El PP no està disposat a cedir a les exigències de Vox i manté que no canviarà de posicionament. Creu que les Balears no són Castella i Lleó, ja que allà l'esquerra sumava més que el PP, així que Vox era totalment imprescindible per tirar endavant la investidura d'Alfonso Fernández Mañueco. A les Illes, Prohens suma 26 diputats, un més que l'esquerra junta. Fins i tot, ara mateix, el PP balear, abans que un govern que no sigui en solitari, anirà a unes altres eleccions autonòmiques.

És la mateixa diagnosi que fa Vox, però a la inversa: "Hem de ser al Govern. Si hi ha eleccions, serà culpa del PP". Tot i que l'extrema dreta hagi augmentat la pressió, els populars estan "tranquils". Asseguren que "no hi ha pressa", ja que pensen que tenen la paella pel mànec, i estan disposats a "plantar-se" a les sessions d'investidura de Prohens sense haver arribat a un acord. Per ara, no s'ha concretat un dia de la setmana que ve per reunir-se, després que Vox els deixàs plantats perquè Prohens no acudí a l'anterior trobada. Igualment, les converses informals entre els dos partits per intentar avanços no han cessat en cap moment.

Per la seva banda, Vox ha rebaixat les exigències inicials que va plantejar en campanya electoral el candidat autonòmic, Jorge Campos, d'assumir la Conselleria d'Educació. "És prioritari el tema de l'educació, no la Conselleria", assenyalen des de la formació. Aquest dilluns, quan Prohens va reunir-se amb tots els partits amb representació per explicar el programa i demanar l'abstenció, Campos va subratllar que el més important és "posar fi" a les polítiques d'esquerres. Aquesta afirmació es va entendre inicialment com una porta oberta a l'abstenció, però fonts de Vox indiquen que "s'ha d'anar més enllà que els impostos" en tres qüestions en què, a hores d'ara, les posicions es troben certament allunyades: la llengua, la memòria històrica i lluita contra la violència masclista.

stats